+359878941010 info@qlife.bg
Изберете страница
За здрав гръбначен стълб

Автор

Д-р Весела Коевска

Д-р Весела Коевска

Ирисова диагностика

Ще припомня известната на всички  мъдрост, че профилактиката е най-доброто лечение. Но, ако по различни причини е пропуснат този етап на превантивни грижи и са се появили болестни симптоми, имаме втори шанс – навременното лечение с естествени за организма средства, които бързо го връщат към състоянието на здраве. В тези две направления – профилактика и лечение, въздейства масажора за гръб– изобретение на руски специалисти в областта на здравето.

В моето семейство имаме повече от тригодишен опит с тяхното успешно приложение. Майка ми пребори упорита плекситна болка в рамото, съпругът ми – поясна дископатична болка и скованост в коленни стави, аз туширам последствията от стара сколиоза (странично изкривяване на гръбначния стълб),  а децата ми ги ползват превантивно, за да избегнат бъдещи проблеми.

Гръбначният стълб е структура от изключителна важност за нашия организъм. Можем да го разглеждаме като отделен орган, отговорен не само за симетрията на тялото, за правилната телесна стойка и осанката, но и за доброто функциониране на вътрешните органи.

Днес, над 70% от възрастното население страда от симптоми, свързани с изменения в гръбначния стълб, като болки и бърза умора в гърба, мускулни спазми, изтръпване на крайниците, световъртеж, проблеми с вътрешни органи и др. Например, оплаквания от сърдечната област могат да бъдат провокирани от изместване и деформация на прешлени, които притискат нервни коренчета и кръвоносни съдове на нивото на сърцето, нарушавайки неговата функция.

Нека проследим какво се случва в болшинството случаи при възникнала болка в гърба. Първоначално търпим в очакване да отзвучи от само себе си, после отиваме в аптеката за обезболяващи и противовъзпалителни лекарства с временен ефект върху симптома, увреждащи стомаха и черния дроб и едва след това намираме пролука в натовареното ежедневие за преглед при специалист, който да постави диагноза.

Подобен сценарий никак не устройва гръбначния стълб, който се нуждае от ежедневна грижа за отпускане на спазъма на гръбните и шийни мускули в резултат от дефицит на движение, от заеманата еднообразна и неправилна поза на работното място или зад волана на автомобила.

 Тук е мястото на апликатора за гръб, благодарение на който можем да упражняваме тази грижа самостоятелно и в домашни условия без чужда помощ.

 Да полежим върху масажора за гръб са достатъчни 5-7 минути на ден, през които 19-те паралелни двойки заоблени издатини, следващи физиологичните извивки на гръбначния стълб, масажират и възстановяват тонуса на дълбоко лежащите мускули на гръбнака от кръсцовия до шийния му отдел, обезболяват и правят естествена екстензия, раздалечавайки прешлените, с което разтоварват и съхраняват междупрешленните дискове. Същевременно, те извършват и точков масаж в междуребрията, странично от прешлените, който подобрява храненето и веществообмена в самия гръбначен стълб и значително забавя неговото стареене, съхранявайки гъвкавостта и правилната стойка на тялото.

Релаксиращият ефект на масажора успешно се използва в един от софийските фитнеси, където след интензивно мускулно натоварване, за 10-ина минути, трениращите освобождават мускулната умора.

Накрая искам да споделя и някои ограничения, свързани с използването на уреда. Според указанието на фирмата-производител, те могат да се ползват от лица на възраст от 14 до 65 години, което е условно и може да се преценява за всеки отделен случай. Абсолютни противопоказания са болестта на Бехтерев, оперативни намеси в областта на гръбначния стълб и тежка остеопороза.

Свързани статии

Подготовката на децата за училище започва с подготовка на тяхното здраве

Подготовката на децата за училище започва с подготовка на тяхното здраве

АвторПървият учебен ден наближава и докато се стараем да осигурим всички необходими училищни принадлежности, не бива да забравяме, че здравето на децата е основен приоритет! Силните и здрави деца се изявяват по-добре в училище, както физически, така и умствено. Затова...

Как да спрем болката в ставите?

Как да спрем болката в ставите?

АвторЗдравето на костно-ставния апарат зависи от множество фактори и най-вече от нашите хранителни и двигателни навици още от ранно детство. Набавянето на полезни за организма белтъчини, мазнини и въглехидрати, осигуряващи необходимото количество витамини, минерали и...

Хипофункция на щитовидната жлеза – какви са симптомите?

Хипофункция на щитовидната жлеза – какви са симптомите?

АвторНарушената функция на щитовидната жлеза е все по-често срещан здравословен проблем дори при хора на сравнително млада възраст, като от хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза) са застрашени най-вече жените след 35 години. Първоначално оплакванията...

Предложения в нашия онлайн магазин