+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница
Депресия, тревожност, безсъние: до какво доведе пандемията и как да се справим?
Погрижи се пълноценно за вените на краката с Vein Protex и Vein Care

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

Депресия, тревожност, безсъние: до какво доведе пандемията?

Какви вреди нанася изолацията на психическото ни здраве?

Изследвания сочат, че всеки пети, прекарал болестта Ковид-19, може да отключи някакво психично заболяване като депресия, безсъние, страхова невроза и други.

Какво казват психолозите?

Според Линда Боулд от университета в Единбург, най-новите изследвания показват обезпокоително увеличение на тревожността и депресията сред населението. Изследователи вече открито твърдят, че социалната изолация, самотата, безпокойствата за здравето, стреса и икономическия срив са условия, които могат да навредят на чувството за благоденствие и психическото здраве на хората.

Страхът за икономиката измества страха от болестта

Според проучвания на специалисти в областта на психическото здраве, в началото на пандемията повечето страхове са били свързани със самия вирус и с травмата от затваряне между четири страни.

После на преден план излязла темата за домашното насилие, а в момента психолозите внимателно наблюдават какво става със семейните и партньорските отношения: дали двойките по-често се разделят или пък обратното – карантината ги сплотява. Оказва се, че съществуват примери и за едното, и за другото.

Над всичко, обаче, доминират икономическите страхове.

Пандемията е катализатор на психически проблем?

Оказва се, че пандемията подсилва тревожността и вече съществуващите психически разстройства като това особено важи за хората с вече диагностицирани психически смущения, например с т. нар. „компулсивно-обсесивни разстройства“.

Става дума за хора, които имат маниакално желание да контролират всичко или пък са жертва на някакви принудителни всекидневни ритуали – да речем миене на ръце или други хигиенни процедури.

Корона-стресът във всекидневието и многоликите му проявления

Проблеми със съня. Изследователи са констатирали, че хората спят средно 15 минути повече, но сънят им е неспокоен.

Проблеми с храненето. Установено е, че много хора в условията на пандемия са започнали да се тъпчат със сладки и други калорични храни, за да се противопоставят по този начин на лошото настроение.

Проблеми с алкохола. Според допитване, една трета от пълнолетните хора в момента пият повече алкохол. И още един факт: алкохолиците, които често пият скришом от близките си – докато са на работа или по път за вкъщи, в условията на домашен офис са принудени да пият вкъщи, което допълнително обезпокоява близките им и подсилва напрежението в семейството.

Сериозно психическо обременяване, което засяга най-вече децата и младежите. Симптомите на страх и депресия нарастват най-вече у по-младите хора, които страдат от изолацията и липсата на забавления. Според британско изследване ограничаването на контактите травмира особено силно хората в групата 18-24 години. Просто защото за младите социалните контакти и общуването в по-големи групи са нещо много важно: това е пътят, по който младият човек получава признание и самочувствие.

Има и нещо добро!

Според проучвания на хора на средна възраст 75 години, душевното състояние на тези хора не се е влошило в условията на пандемия и те си остават спокойни, въпреки че са в групата на здравословно по-застрашени от вируса. Оказва се, че възрастните хора притежават нещо като „психически имунитет“. Те са преживели много кризи, а освен това обикновено имат по-малко контакти, които по-често са по-задълбочени и сякаш по-лесно се опазват от поражения.

Хората имат повече време за семействата и хобитата си, което показва, че е особено важно да  се намери някакъв позитивен подход и да се извлече нещо полезно от ограниченията.

Експертите съветват: Излизайте сред природата и спортувайте повече, дори и у дома. Специалистите са единодушни, че редица съвсем обикновени и банални неща могат да укрепят душевното здраве. Движете се повече, излизайте сред природата, спортувайте, общувайте с близки и приятели по телефона или чрез видео-връзка по интернет.

И нещо особено важно: Имайте грижата да следите единствено само сериозната и достоверна информация за коронавируса и пандемията, не се доверявайте на съмнителни твърдения в социалните мрежи. Често, 15 минути на ден са напълно достатъчни, за да се осведомите за новините, затова не прекарвайте времето си в търсене на нова информация, това само ще ви напрегне допълнително.

Как някои от продуктите на CaliVita могат да облекчат симптомите?

Stress Management – за хора, подложени на силен стрес

Вредното влияние на стреса повишава нуждите на организма от енергия и витамини. Формулата Stress Management съдържа комплекс от всички важни витамини от група В в оптимално количество и съотношение, осигуряващи комплексно освобождаване и продължително действие на съдържащите се активни съставки. Продуктът оказва които положителен ефект върху нервната система и подкрепя енергийните процеси в организма.

Няколко витамина от група В действат като катализатори на физиологичните процеси. Участват в обмяната на въглехидратите (В1, В2, В3, В5), мазнините (В1, В2, В3, В5, биотин), белтъчините (В2, В5, В6) и нуклеиновата киселина (В1), като по този начин изграят незаменима роля във важните процеси, протичащи в тялото.

По този начин приемът на комплексните формули на витамин В, освен че поддържат нормалното функциониране на нервната система, благоприятстват енергийния баланс на тялото. Ето защо се препоръчват при повишено умствено и физическо натоварване и стрес, а холинът (В8) и инозитолът (В9) са важни елементи от процесите на предаване на нервни импулси.

Това прави формулата Stress Management подходяща за хора, изложени на ежедневен стрес.

Melatonin 3.0 за тези, които заспиват трудно или се будят през нощта

Натовареният начин на живот е съпътстван от все по-малко време за възстановяване и адекватна почивка, а повишеният стрес може да отключи нарушения в съня.

Мелатонинът е естествен хормон, който се отделя само на тъмно и е пряко свързан с количеството и качеството на съня. Нивата на мелатонин в тялото се променят според различни циркадни и сезонни ритми.

Ако заспивате трудно, това може да се дължи и намалено количество мелатонин в организма. Нашият продукт, съдържащ естествен мелатонин, може да помогне не само по-лесно да заспите, но и да повлияе положително върху продължителността и качеството на съня; а това, което е сигурно е, че с помощта на естествения мелатонин ще се събудите отпочинали, за разлика от синтетичните хапчета за сън.

И двата продукта ще намерите в онлайн магазина на CaliVita.

Свързани статии

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

АвторКуркумата е растение от семейството на джинджифила и по произход е от Индия и Югоизточна Азия. Традиционно се използва като подправка и оцветяващ пигмент в различни храни и е също толкова чудесно като естествен консервант. Знаеш ли, че куркумата е това, което...

Витамини и растения, които подобряват партньорските отношения

Витамини и растения, които подобряват партньорските отношения

АвторПодобряването на отношенията в една двойка включва сложна формула от фактори, включително комуникация, взаимно разбиране, емоционална подкрепа и уважение. Въпреки това има някои вещества и храни, които се свързват с общи ползи за здравето и могат косвено да...

Решения при синдром на раздразнените черва

Решения при синдром на раздразнените черва

АвторСиндрома на раздразнените черва е все по-често срещано състояние и в тази статия ще откриеш повече за това какво представлява то, какви са причините и рисковите фактори и не на последно място какво можем да направим. Освен това ще се спрем на различните стратегии...

Предложения в нашия онлайн магазин