+359878941010 manager@qlife.bg
Select Page
Защо се нуждаеш от персонализирана диета?

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

Няма един начин на хранене, подходящ за всички.

Един поглед върху различните видове диети показва, че няма една диета или начин на хранене, който да е оптимален за всички. И това е съвсем естествено. Различните хора имат различен начин на живот и телата им усвояват храната по различен начин.

Открий какви са твоите персонални нужди от витамини и минерали с нашия тест Calivita Unique.

Може би вече знаеш кои храни ти понасят по-добре или от какво витамини и минерали се нуждае най-често. Както и че когато даваш на тялото си точно това, от което то се нуждае, имаш повече сила, енергия и мотивация. Персонализираната диета или начин на хранене може драматично да повиши качеството ти на живот.

Фактори, които определят персоналните нужди

Твоята индивидуална нужда от витамини и минерали зависи от множество фактори във всеки момент от живота ти. Това от колко микронутриенти се нуждае тялото ти, за да функционира оптимално, не зависи само от възрастта, пола, физическата активност и навиците на хранене, но и от цяла гама от други фактори.

Пол

Мъжкото и женското тяло имат потребност от различно количество витамини и минерали, поради своята различна структура и биология. Хормоналният баланс и хормоналните промени у жените и мъжете се различават и това неминуемо налага нужда от различни количества нутриенти в различните периоди от живота.

Месечният менструален цикъл води до изхвърляне на желязо от тялото и затова жените като цяло имат по-голяма склонност към анемия и съответно нужда от по-големи количества от този елемент.

Периодите на бременност и кърмене са периоди на допълнително изтощение за майката. Тогава е важно тя да си доставя по-големи от обичайните количества витамини като желязо, фолиева киселина и други.

По-късно през менопаузата жените губят значителна част от костната си плътност поради хормоналните промени. Добър начин да намалят риска от костни фрактури е чрез допълнителен прием на калций и магнезий.

Макар мъжете да преминават през по-малко хормонални промени в живота си, те също се нуждаят от допълнителна подкрепа. Витамините от В групата спомагат за поддържането на оптимална физическа кондиция. Мъжете не са застраховани и от анемия, особено тези от кръвна група А, която е преобладаващата група в България.

Стрес, цигари, алкохол

Независимо от пола, повишаването на стреса, тютюнопушенето, приемът на алкохол като цяло увеличава нуждите от витамини С и D. През зимата и пролетта, набавянето на тези витамини облекчава и подкрепя работата на имунната система и държи вирусите настрана.  

Възраст и начин на живот

Бебетата, тийнейджърите, жените на средна възраст и по-възрастните хора имат различни потребности, които не могат да бъдат осигурени от един и същ продукт.

Освен това, наличието на заболяване, индивидуалният начин на живот, двигателната активност са все неща, които формулират различните персонални потребности.

Важно е да се помни, че тялото ни не може да произвежда витамини само, а си ги набавя чрез качествената храна и хранителни добавки. Пълноценното хранене е много важно, но често не е достатъчно.

Персонализирано решение за теб

Любопитен ли си да откриеш какви са твоите индивидуални нужди от витамини и минерали? Направи нашия специален тест Calivita Unique и открий от какво се нуждаеш ежедневно и в какви количества. 

След като отговориш на въпросите от теста, дай на тялото си енергия с Calivita Unique, нашата висококачествена, персонализирана и създадена специално за твоите нужди система. Твоите персонализирани продукти ще пристигнат, разпределени в дневни пакети, а за теб остава само да приемаш по един пакет на ден.

Открий повече на Calivita Unique.  

Свързани статии

Ползи от добавките на Calivita

Ползи от добавките на Calivita

Автор  През годините разбрахме, че здравето и доброто настроение изискват цялостен подход отвътре-навън. Продуктите на Calivita поддържат и защитават естествения баланс на тялото. Десетилетия опит стоят зад създаването на портфолио от над 100 продукта с...

Хранително отравяне. Превенция, разпознаване и третиране

Хранително отравяне. Превенция, разпознаване и третиране

АвторХранителното отравяне е състояние, причинено от консумация на храна, заразена с бактерии, вируси, паразити или токсични химикали. Замърсените храни могат да варират от недостатъчно добре сготвено месо до недостатъчно добре сготвени зеленчуци или непастьоризирано...

Хидрартроза или вода в коляното

Хидрартроза или вода в коляното

АвторХидрартроза (излив в коляното) е медицински термин, който се отнася до натрупването на течност във вътрешността на дадена става. Произходът на термина е от гръцки: hydor - вода; arthron - става; osis - болест. Тя може да се появи във всяка става, но засяга...

Предложения в нашия онлайн магазин