+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница
Вирус Херпес Симплекс: всичко, което трябва да знаеш
Gummy Kids мултивитамини за деца

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

В изпълнения с мистерии свят на медицината вирусът на Херпес Симплекс продължава да провокира интерес. Той представлява упорита инфекция, която остава спяща в организма на заразения човек за цял живот и периодично се активира отново, съпътстван от специфични и разнообразни симптоми. Този вирус засяга милиони хора по света и прониква в различни части на човешкото тяло.

В тази статия ще откриеш пълно ръководство за вируса Херпес Симплекс и всичко, което трябва да знаеш, за да облекчиш състоянието си.

Основни типове на вируса херпес симплекс

Съществуват два основни типа вирус херпес симплекс.

HSV-1: основен причинител на оралния херпес

Този тип вирус предизвиква херпесни лезии около устата, известни като орален херпес или херпес на устата. HSV-1 обаче не се ограничава само до тази среда; той може да се появи в области като очите или други части на тялото. 

HSV-2: причинител на генитални инфекции

HSV-2 се свързва с гениталните инфекции, излизайки на сцената като генитален херпес, който изисква внимателно отношение и лечение под ръководството на лекар.

Гениталният херпес е хронична форма на този вирус и е най-често срещаното генитално заболяване, което оказва значително влияние върху живота на засегнатите.

Основни области на проявление

Симптомите са разнообразни:

Малки червени мехурчета, съдържащи безцветна течност, които се появяват в областта на гениталиите или ректума и които могат да причинят болезнени рани, когато се спукат.

Сърбеж или болка в областта на гениталиите или между бедрата.

– Необичайно генитално течение с неприятна миризма.

Зачервяване на кожата в областта на гениталиите.

Усещане за парене по време на уриниране (когато урината влезе в контакт с лезиите).

Фалшиво кървене извън менструацията (при кървене от херпесната лезия)

В някои случаи симптомите могат да отсъстват, но в други могат да станат тежки, което да се отрази на качеството на живот на индивида. Областите на поява включват вагиналната област, външните гениталии, седалището, ануса или дори шийката на матката при жените и пениса, скротума, ануса или бедрата при мъжете.

За повторната поява на симптоматични епизоди благоприятстват отслабената имунна система, операцията, която натоварва организма, но стресът също може да има отношение към повторната поява.

Начини на предаване на херпес симплекс

Предаването на вируса Херпес Симплекс е в следствие на интимен контакт. Вирусът на херпес симплекс си проправя път чрез директен интимен контакт със заразени хора или техните лезии чрез орален или сексуален контакт. Оралният херпес може да се предаде дори чрез целувка.

Важно е да се спомене, че гениталният херпес не се предава чрез общи предмети или повърхности, като например чаршафи, плувни басейни или кърпи, тъй като този вирус няма способността да живее дълго във външната среда.

Този вирус може да се предава единствено по вертикален път, което означава, че ако бременна жена има генитален херпес, тя ще го предаде на бебето си по време на раждането.

Усложнение и разпространение на инфекцията

Нелекуван, гениталният херпес може да доведе до сериозни усложнения.

Едно от тях е улесняване на предаването на други инфекции, предавани по полов път, включително ХИВ (СПИН).

Херпесът причинява лезии, които могат да създадат нови пътища за навлизане на други вируси в организма.

Съществува и риск инфекцията да се разпространи от гениталната област към други части на тялото, особено когато имунната система е отслабена. Например, ако заразено лице докосне лезиите от херпес и след това докосне очите си, има вероятност инфекцията да се пренесе в областта на очите.

Диагностика на вируса

Диагнозата на гениталния херпес се поставя чрез медицински преглед и кръвни тестове за определяне на нивата на антителата. Не съществува лечение, което напълно да елиминира вируса, но антивирусните лекарства и L-Lysine могат да контролират симптомите и да предотвратят повторното появяване на заболяването.

Профилактиката на инфекцията с генитален херпес е от съществено значение и може да бъде постигната чрез:

– Използване на презерватив при всеки сексуален контакт, дори и да не се елиминира напълно рискът от заразяване, намаляването му е значително.

– Ограничаване на броя на сексуалните партньори.

– Спазване на хигиенни правила.

При липса на чудодейно лекарство, антивирусните медикаменти (ацикловир, валацикловир или фамцикловир), влизат в употреба за овладяване на симптомите и предотвратяване на рецидиви, но комбинацията с L-Lysine помага още повече за овладяването им. При силна болка може да се третира с аналгетични лекарства.

L-Lysine от Calivita

Каква е връзката между L-Lysine и вируса на херпес симплекс?

Тази жизненоважна аминокиселина, която не се произвежда от човешкия организъм, се превръща в главен герой в борбата с оралния и гениталния херпес.

Проучванията хвърлят светлина върху L-Lysine, разкривайки, че допълнителният прием на тази аминокиселина може да бъде ключът към ефективното справяне с херпеса. Твърди се, че L-Lysine намалява тежестта и честотата на неприятните епизоди на херпес.

За тези, които се борят с херпеса и искат да проучат силата на L-Lysine в своя арсенал за лечение, препоръчвам L-Lysine Plus на Calivita, който в комбинация с антивирусно лечение може да направи чудеса. Преди всяко лечение, обаче, е важно да се консултираш с твоя лекар.

За своите партньори и членове компания Calivita предоставя възможност за ежеседмичните безплатни консултации с двама лекари, с богат професионален опит, включително и с продуктите на компанията.

Свържи се с тях ТУК

 

В заключение

В светлината на последните открития L-Lysine се превръща в нещо повече от аминокиселина; той се превръща във вълнуваща надежда в борбата с херпеса. 

АВТОР: д-р Роксана Братеску, лекар-гинекологРумъния

Свързани статии

Противовирусно действие на растителните продукти на Calivita

Противовирусно действие на растителните продукти на Calivita

АвторТялото ни се сблъсква с патогени ежедневно, но болестите в организма не са пряк резултат от действието на патогенните микроорганизми върху нас, а от отслабена имунна система. Когато имунната система е отслабена и защитните механизми не работят, само тогава...

OrganiCare – ефикасността и чистотата на органичните продукти срещат средиземноморския начин на живот

OrganiCare – ефикасността и чистотата на органичните продукти срещат средиземноморския начин на живот

АвторНезависимо дали става въпрос за грижа за тялото или за грижа за лицето, веществата, които влизат в контакт с кожата ви, са от изключително значение. Вероятно знаете, че кремовете с твърде много химикали могат да абсорбират токсини в кожата ви и да отслабят...

Защо е важно ексфолирането на кожата през студените зимни месеци

Защо е важно ексфолирането на кожата през студените зимни месеци

АвторЗа повечето от нас ексфолирането през зимата изглежда донякъде нелогично - защо да ексфолираме кожата, която вече е изложена на агресивни външни фактори като влажност и много ниски температури навън, както и на сух, изкуствено затоплен въздух у дома, в колата или...

Предложения в нашия онлайн магазин