+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница
Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми
Ползите от куркумата

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

Куркумата е растение от семейството на джинджифила и по произход е от Индия и Югоизточна Азия. Традиционно се използва като подправка и оцветяващ пигмент в различни храни и е също толкова чудесно като естествен консервант.

Знаеш ли, че куркумата е това, което придава на жълтото къри неговия отличителен цвят и характерен мек пикантен вкус?

Далеч от това да е просто изискана подправка, която се използва за овкусяване на широк спектър от вкусни ястия, това ориенталско чудодейно растение се прилага и в традиционната азиатска и индийска медицина повече от 4000 години!

Куркумата като противовъзпалително средство 

Едно от най-важните и широко известни предимства на куркумата несъмнено е нейното противовъзпалително свойство. Проучванията сочат потенциалната роля на това лечебно растение в борбата с артрита и намаляването на хроничното възпаление като цяло, помагайки за облекчаване на болката и укрепване на здравето на ставите.

В по-малко клинично проучване изследователите са разгледали ефектите от 3×500 mg куркуминоиди на ден върху артрит на коляното. След шест седмици те открили, че състоянието на участниците, които са приемали тази активна съставка, се е подобрило: те съобщават за по-малко скованост и болка в ставите и по-добро движение, докато тези, които вместо това са получили плацебо, не са имали подобрение.

По-голямо проучване има за цел да сравни ефектите от 1500 mg екстракт от куркума с ибупрофен, противовъзпалително средство, което също е популярен аналгетик. След четири седмици е установено, че екстрактът от куркума е също толкова ефективен за намаляване на болката като ибупрофен, като същевременно подобрява движението. В същото време куркумата не носи страничните ефекти на медикаментите.

Може би малко по-малко известната полза от куркумата е положителният й ефект върху храносмилателната система. Чрез намаляване на стомашната киселина може да помогне за облекчаване на болките в стомаха и да намали киселините заедно с други неприятни симптоми на стомашно-чревна рефлуксна болест.

Консумацията на куркума също може да допринесе за нормалното храносмилане като цяло, като помага на тялото да разгражда по-ефективно храната, която ядем и подпомага усвояването на хранителните вещества. По този начин може да облекчи храносмилателния дискомфорт, като подуване на корема и газове.

 

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

Горното се подкрепя от резултатите от проучване (публикувано през 2023 г.) за ефектите на куркумин спрямо лекарства за намаляване на стомашната киселина, инхибитор на протонната помпа (PPI), върху симптомите на функционална диспепсия. (Диспепсията е състояние, което причинява болки в стомаха, подуване на корема и други проблеми с храносмилането.)

Пациентите, приемащи 2000 mg куркумин и/или 20 mg омепразол (PPI), имат значително намаляване на симптомите на функционална диспепсия след 28 дни и както куркуминът, така и омепразолът се оказват по-ефективни за облекчаване на киселини и стомашни болки от плацебо.

В резулта на тези значими резултати, това проучване представлява значителен напредък в областта и може да завърши със заключението, че ефектът на куркумина върху стомашната киселина може да бъде подобен на този, произвеждан от PPI. Ключовият момент е, че макар инхибиторите на протонната помпа (най-използваните лекарства в гастроентерологията при състояния като рефлуксна болест, езофагит, язва и др.) да се предписват широко на пациенти, тяхната дългосрочна употреба може да доведе до потенциално повишен риск от костни фрактури, дефицит на микроелементи и инфекции.

Куркумата със сигурност е много универсална билка, предлагаща многобройни ползи за своите потребители, които все повече се превръщат в център на вниманието в днешно време. Куркумата има потенциал да бъде използвана и за предотвратяване на още повече и различни здравословни проблеми в бъдеще. 

Curcuma Pro на Calivita

Curcuma Pro от Calivita е добавка на базата на куркума. За да направим тази ценна активна съставка още по-достъпна за тялото, ние я комбинирахме с екстракта от пипер BioPerine® и нашия уникален MicroActive® куркумин.

Щастливи сме да ти препоръчаме Curcuma Pro, за да се насладиш на многобройните й предимства!

Източници

Curcuminoid Treatment for Knee Osteoarthritis: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial – Panahi et al., Phytother. Res. (2014)

Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study – Kuptniratsaikul et al., Clinical Interventions in Aging 2014:9 451–458

Curcumin and proton pump inhibitors for functional dyspepsia: a randomised, double blind controlled trial – Kongkam et al., BMJ Evidence-Based Medicine 11 September 2023

Свързани статии

Витамини и растения, които подобряват партньорските отношения

Витамини и растения, които подобряват партньорските отношения

АвторПодобряването на отношенията в една двойка включва сложна формула от фактори, включително комуникация, взаимно разбиране, емоционална подкрепа и уважение. Въпреки това има някои вещества и храни, които се свързват с общи ползи за здравето и могат косвено да...

Решения при синдром на раздразнените черва

Решения при синдром на раздразнените черва

АвторСиндрома на раздразнените черва е все по-често срещано състояние и в тази статия ще откриеш повече за това какво представлява то, какви са причините и рисковите фактори и не на последно място какво можем да направим. Освен това ще се спрем на различните стратегии...

Epsom Detox Caps: Освободи се от запека с английска сол на капсули

Epsom Detox Caps: Освободи се от запека с английска сол на капсули

АвторЛекият запек, който се появява от време на време, може да не изглежда прекалено натоварващ нито за тялото, нито за настроението ти. Но в действителност това състояние не е толкова невинно: то може да се превърне в ежедневна неприятност и да направи живота...

Предложения в нашия онлайн магазин