+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница
Дефицит на селен – препоръки за консумация и начини на приложение
селен

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

Най-често селенът се свързва със състоянието на щитовидната жлеза, но неговите ползи за здравето са много повече. Селенът е най-важният микроелемент за здравето на щитовидната жлеза, синтеза на половите хормони, атеросклерозата, безплодието, сърдечно-съдовата система, профилактиката на дегенеративните заболявания на централната нервна система и много други.

В тази статия ще откриеш повече за вредата от дефицита на селен и как да си набавяш този ценен минерал, за да се радваш на добро здраве.

Свойства на селена

Селенът е не само микроелемент, но и коензим, т.е. вещество, което подпомага усвояването и правилното функциониране на 25 различни белтъка, най-важният от които е глутатионът.

Глутатионът е незаменим антиоксидант за нашия организъм, а селенът е необходим за неговия синтез. Той е най-мощният детоксикатор в организма ни, естествено средство, което предпазва тялото ни от свободните радикали и от въздействието на агресивни токсични вещества, различни възпалителни фактори, които навлизат в тялото ни и причиняват рак, сърдечносъдови заболявания и други възпалителни състояния.

Селен и вредни вещества

Във времето, в което живеем, храната съдържа много токсични вещества, много е трудно да се намерят продукти в супермаркета, които да не съдържат консерванти, захар или други вредни вещества като тежки метали например. 

Поемаме и много химикали през кожата си от шампоани, душ гелове, дезодоранти, парфюми, перилни препарати, сапуни и ароматизирани свещи. Глутатионът предпазва организма ни от тези токсини, а селенът е необходим за правилното производство на глутатион пероксидаза. Това е ензим, който предпазва тялото ни от оксидативен стрес.

Глутатион пероксидазата катализира възстановяването на липидните хидропероксиди, съответните алкохоли и превръщането на водородния пероксид във вода.

Селенът участва основно в извеждането на живака от тялото ни. Рибата, особено морската или океанската (треска, сьомга, риба тон), е богата на живак и други тежки метали. Ако в организма има достатъчно селен, организмът ни реагира и синтезира специални ензими, които помагат за естественото отстраняване и защита на организма от въздействието на тези тежки метали. Добавянето на селен чрез хранителни добавки ни помага още повече да се предпазим от усвояването на тези тежки метали.

Селен и инсулинова резистентност

Селенът е полезен и за пациенти с диабет и инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност е състояние, при което нивото на инсулина в кръвта на човек се повишава и собственият ни организъм губи чувствителността си към инсулина. Инсулиновата резистентност и диабетът не се срещат изключително само при хора със затлъстяване. За съжаление дори 5 кг наднормено тегло могат да доведат до инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Селен и здраве на щитовидната жлеза

Една от най-важните функции на селена е регулирането на функцията на щитовидната жлеза. Селенът е необходим за правилното производство на хормоните на щитовидната жлеза и протеините, които я защитават, а селенът играе решаваща роля в превръщането на неактивните форми на хормоните на щитовидната жлеза в активни, т.е. на Т4 в Т3.

Когато човек има недостиг на селен, превръщането на Т4 в Т3 в активни е затруднено.

Това води до хипотиреоидизъм, т.е. до намалена функция на щитовидната жлеза. Ако в организма няма достатъчно селен, хормонозаместителната терапия няма да даде очакваните резултати, тъй като тя замества само хормона Т4, но не и Т3.

Повече количество селен може да помогне за намаляване на антитиреоидните антитела, които атакуват щитовидната жлеза при автоимунни заболявания. Също така при форми на хипотиреоидизъм, различни от тези, причинени от автоимунен тиреоидит, се препоръчва добавяне на йод, тъй като той се усвоява по-лесно в присъствието на селен. 

Селен и деменция 

Селенът помага за предотвратяване на деменция и дегенеративни промени в централната нервна система. Дегенеративните заболявания се ускоряват от провъзпалителните вещества, които се разграждат от селена.

Селенът играе важна роля и за поддържането на здрава имунна система и участва в процеси, които помагат на организма да се справи ефективно с различни вирусни инфекции.

Как се проявява недостигът на селен? 

  • Чести заболявания – разболявате се повече от веднъж годишно
  • Нарушения на зрението
  • Загуба на плодовитост при жените, импотентност при мъжете, селенът е много важен за регулиране на сексуалната функция както при жените, така и при мъжете
  • Забавяне на когнитивната дейност
  • Умора, частична загуба на паметта, апатия
  • Забавено заздравяване на рани.

Селен и диета 

Рекордьор по съдържание на селен са бразилските орехи. Една ядка съдържа около 90-100 mcg селен. Селенът се съдържа и в месото: свинско, агнешко, говеждо, пилешко, яйца, бадеми и различни зърнени и бобови култури.

Защо се появява дефицит, ако яденето на един бразилски орех дневно е достатъчно за достигане на препоръчителния дневен прием?

  1. Във времето, в което живеем, цялата храна на масата е преработена, рафинирана, а почвата е бедна на минерали: селен, магнезий.
  2. Много хора искат да отслабнат и започват да консумират абсорбенти, които извеждат минералите от организма.
  3. По време на бременност, стрес или при консумация на алкохол нивото на селен в организма намалява.
  4. Нарушения на щитовидната жлеза, така разпространени особено в Източна Европа заради експлозията в Чернобил.

Препоръки за консумация и начин на приложение

Най-биологично активната и правилно усвоявана от организма ни форма на селена е селен метионин.

Pro Selenium от Calivita съдържа тази леснодостъпна и добре усвоима форма на L-селенометионин, плюс още едно вещество, наречено натриев селенат, в което селенът е свързан с анион, представляващ още по-стабилна форма в организма и с висок срок на годност.

За повечето възрастни препоръчителната доза е от 50 до 200 микрограма на ден. 

За бременни жени – това количество е добре да бъде леко увеличено според препоръките на лекуващия лекар.

Препоръчва се Pro Selenium да се приема веднъж дневно, най-добре по време на хранене, за предпочитане на закуска.

Автор: д-р Алина Кироска, спортен лекар и нутриционист, Румъния

Свързани статии

Хидрартроза или вода в коляното

Хидрартроза или вода в коляното

АвторХидрартроза (излив в коляното) е медицински термин, който се отнася до натрупването на течност във вътрешността на дадена става. Произходът на термина е от гръцки: hydor - вода; arthron - става; osis - болест. Тя може да се появи във всяка става, но засяга...

Пренатални медицински тестове и прегледи

Пренатални медицински тестове и прегледи

АвторБременността е едно наистина прекрасно преживяване. Всеки ден усещаш как животът се оформя в теб, а емоциите ти сякаш танцуват в ритъма на сърцето на бъдещото ти дете. Нежното усещане за движението на една малка ръчичка вътре в теб се превръща в сладка тайна, а...

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

АвторКуркумата е растение от семейството на джинджифила и по произход е от Индия и Югоизточна Азия. Традиционно се използва като подправка и оцветяващ пигмент в различни храни и е също толкова чудесно като естествен консервант. Знаеш ли, че куркумата е това, което...

Предложения в нашия онлайн магазин