+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница
Пренатални медицински тестове и прегледи
селен

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

Бременността е едно наистина прекрасно преживяване. Всеки ден усещаш как животът се оформя в теб, а емоциите ти сякаш танцуват в ритъма на сърцето на бъдещото ти дете.

Нежното усещане за движението на една малка ръчичка вътре в теб се превръща в сладка тайна, а мисълта, че ще станеш майка, носи със себе си чиста радост.

Докато наблюдаваш как коремът ти расте, усещаш магическа връзка с мистерията на живота. Всичко се превръща в изпълнено с надежда очакване, а всеки удар на сърцето на твоето мъниче предизвиква усмивка на устните ти. Това е уникално пътуване, изпълнено с чудеса и любов. Още от първите симптоми на бременността, цялото преживяване се превръща в необикновено приключение.

В тази статия ще откриеш повече за най-важните пренатални тестове по триместри от бременността, заедно с информация за подходящи мултивитамини.

Растящото коремче постоянно напомня за чудото на живота, което расте в мен. Всяко усещане, от първите пеперуди до първите нежни движения, е вълнуващо откритие. С всеки изминал месец се чувствам все по-свързана с това мъничко същество и с мистерията на живота, който се разгръща в мен. Има особена красота в това да усещаш как се превръщаш в майка. В това да знаеш, че те съпътства нов живот и че ще изпиташ любовта по съвсем нов и дълбок начин.

Пренатални тестове

Пренаталните тестове са изключително важни за проследяване на здравето на майката и бебето по време на бременността. Тези тестове предоставят съществена информация, която помага на лекаря да идентифицира евентуални рискове или здравословни проблеми. И в крайна сметка да предприеме съответните действия. Кръвните тестове, като например скринингът за хромозомни аномалии, помагат да се оцени рискът от генетични малформации. Други тестове, като например ултразвуково изследване, могат да проследят развитието на плода и да установят потенциални усложнения.

Чрез тези тестове могат да се открият вродени аномалии, проблеми в развитието или медицински състояния на майката, които могат да повлияят на бременността. Бързото лечение или намеса въз основа на резултатите от тези тестове може значително да подобри шансовете за здравословна бременност и раждане. По този начин пренаталните тестове са ценен инструмент за осигуряване на подходящи грижи по време на бременността.

Първи триместър

През първите седмици тестовете са от съществено значение за потвърждаване на бременността и за оценка на здравето на майката и развиващия се плод. Ето някои от тестовете, които са от значение за ранната бременност: 

 • Тест за бременност

Първата стъпка за потвърждаване на бременността обикновено е тест за бременност, основан на откриването на хормона hCG (човешки хорионгонадотропин) в урината или кръвта. 

 • Пълна кръвна картина

Кръвните тестове могат да предоставят информация за нивата на хемоглобина и хематокрита. Те са важни за оценка на общото здравословно състояние и за откриване на анемия – често срещан проблем при бременност.

 • Определяне на кръвни групи и Rh

Важно е да се определи кръвната група и Rh факторът на майката, за да се предотвратят усложнения, свързани с Rh несъвместимост, в случай на Rh положително дете. 

 • Изследване на урината

Оценката на урината може да предостави информация за здравето на бъбреците и пикочните пътища, както и за наличието на белтък или захар, които могат да означават усложнения. 

 • Тестове за болести, предавани по полов път (БППП)

Някои БППП, като сифилис или ХИВ, могат да засегнат както майката, така и плода, поради което често се препоръчва скрининг за БППП. 

 • Ниво на прогестерон

Определянето на нивото на прогестерона може да предостави информация за здравето на жълтото тяло, което произвежда прогестерон и е от съществено значение за поддържане на бременността през първите няколко седмици. 

 • Трансвагинален ултразвук

В някои случаи може да се извърши трансвагинален ултразвук, за да се потвърди местоположението на бременността и да се открият възможни усложнения, като например извънматочна (ектопична) бременност. 

 • Гинекологична консултация

Пълната гинекологична консултация може да включва преглед на таза и обсъждане на медицинската анамнеза с цел установяване на рисковите фактори и планиране на по-нататъшните предродилни грижи. 

Важно е да се отбележи, че всяка бременност е уникална. Необходимостта от тестване може да варира в зависимост от здравословното състояние на всяка жена. Редовните разговори с твоя акушер-гинеколог или медицински специалист, специализиран в областта на пренаталните грижи, са от съществено значение за осигуряване на подходящи грижи. Но също така и за откриване на евентуални проблеми в началото на бременността. 

Втори триместър 

През втория триместър на бременността тестовете продължават да играят съществена роля за проследяване на здравето на майката и развиващия се плод. Този период обхваща седмиците от 14 до 27 от бременността и често се счита за „златния триместър“.

Ето някои от тестовете, които са подходящи за този етап от бременността: 

 • Морфологичен ултразвук (20-24 седмица)

Това е един от най-важните моменти от втория триместър. Морфологичният ултразвук осигурява подробен поглед върху анатомичните структури на плода, включително вътрешните органи и крайниците. Могат да се установят всякакви структурни аномалии или проблеми в развитието. 

 • Кръвни тестове за троен скрининг (между 15-20 седмица)

Тези тестове включват измерване на специфични вещества в кръвта на майката, като алфа-фетопротеин (AFP), естриол и човешки хорионгонадотропин (hCG). Резултатите могат да предоставят информация за риска от генетични аномалии, като например синдром на Даун. 

 • Тест за гестационен диабет (24-28 седмици)

Този тест включва измерване на нивата на глюкоза в кръвта на майката, за да се открие гестационен диабет – състояние, което може да възникне по време на бременността. 

 • Определяне на нивото на витамин D

Дозирането на витамин D по време на бременност е важна част от пренаталните грижи, тъй като този витамин играе съществена роля за развитието на костите и имунната система на плода.

Адекватните нива на витамин D са от съществено значение и за цялостното здраве на майката и за предотвратяване на усложнения. Специалистите са установили, че недостигът на витамин D по време на бременност може да увеличи риска от прееклампсия, цезарово сечение, гестационен диабет и преждевременно раждане.

Добавянето на витамин D може да се извърши с D-drops на Calivita, който има няколко важни роли в организма. От регулиране на усвояването на калция и фосфора, поддържане на костното здраве (нормален растеж и развитие на костите и зъбите) до укрепване на имунната система. D-drops осигурява дневната доза витамин D. 

 • Определяне на Rh и анти-Rh антитела (между 24-28 седмици)

Ако майката е Rh-отрицателна, нивото на анти-Rh антителата се проверява, за да се предотвратят проблеми с Rh несъвместимостта, които могат да възникнат при следващи бременности. 

 • Изследване на урината и кръвното налягане

Редовното проследяване на кръвното налягане и изследванията на урината продължават да са важни за ранното откриване на усложнения като прееклампсия. 

 • Контролен ултразвук (при необходимост)

В определени ситуации лекарят може да реши да извърши допълнителни ултразвукови изследвания за проследяване на растежа и развитието на плода или за оценка на определени аспекти на бременността. 

 • Пълна кръвна картина (при необходимост)

Кръвните изследвания могат да бъдат повторени, за да се проследят нивата на хемоглобина и хематокрита, особено в случаите, когато има опасения за анемия или други фактори. 

 • Редовни консултации с акушер-гинеколога

През втория триместър редовните разговори с лекаря са от съществено значение за обсъждане на здравословното състояние на майката, плода и за решаване на всякакви притеснения или въпроси. 

Трети триместър 

През третото тримесечие вниманието се насочва към наблюдение на здравето на майката и подготовка за раждането.

 • Изследване на кръвната глюкоза (при всяко предродилно посещение)

Продължаването на проследяването на нивата на кръвната глюкоза помага за откриването или овладяването на гестационния диабет. 

 • Кръвни тестове за анемия (при всяко предродилно посещение)

 Редовните тестове за проверка на нивата на хемоглобина и хематокрита са важни за откриване на анемия, която е доста често срещана по време на бременността. 

 • Контролен ултразвук (ако е необходимо)

Лекарят може да реши да извърши допълнителни ултразвукови изследвания, за да оцени растежа и развитието на плода, положението на плацентата или друг важен аспект. 

 • Кардиотокография (CTG)

Това е процедура за проследяване на сърдечната честота на плода и маточните контракции. Тя може да се прави периодично през последните седмици на бременността, за да се уверите, че плодът получава достатъчно кислород, и да следите състоянието на матката. 

 • Изследване на урината и кръвното налягане (при всяко предродилно посещение)

Редовното проследяване на кръвното налягане и изследванията на урината продължават да са важни за ранното откриване на усложнения като прееклампсия. 

 • Изследване на таза и положението на плода (през последните няколко седмици)

Лекарят може да извърши преглед на таза, за да оцени положението на плода и дали той е правилно позициониран за раждане. 

 • Тестове за инфекции (ако е необходимо)

В някои случаи лекарят може да назначи тестове за скрининг на инфекции, като стрептококи тип В, които могат да засегнат новороденото по време на раждането. 

 • Редовни консултации с акушер-гинеколога

През третия триместър редовните разговори с лекаря са от съществено значение за обсъждане на напредъка на бременността, решаване на всякакви проблеми и планиране на подробностите по раждането. 

В допълнение към тези специфични за тримесечието изследвания, проследяването на кръвното налягане и редовното оценяване на теглото са от съществено значение през цялата бременност. Тази изчерпателна информация позволява на лекарите своевременно и ефективно да откриват и управляват потенциални усложнения. 

Мултивитамини по време на бременност 

По време на бременността, потребностите на тялото от витамини и минерали се увеличават. New Life на Calivita е мултивитамин за онези дами, които планират бременност, очакват или кърмят. Пълна гама от витамини и минерали, предназначени да помогнат за поддържане на най-доброто здраве на майката и бебето.

В заключение, скринингът на бременността, базиран на тримесечието, е важен компонент на пренаталните грижи. Те осигуряват адекватно наблюдение на майчиното и феталното здраве, като позволяват намеса в случай на възможни усложнения. Ето защо специалното внимание към тези тестове допринася за здравословна бременност и безпроблемно раждане.

Автор: д-р Андреа Ене-Добре, спешна медицина, Румъния

Свързани статии

Хидрартроза или вода в коляното

Хидрартроза или вода в коляното

АвторХидрартроза (излив в коляното) е медицински термин, който се отнася до натрупването на течност във вътрешността на дадена става. Произходът на термина е от гръцки: hydor - вода; arthron - става; osis - болест. Тя може да се появи във всяка става, но засяга...

Дефицит на селен – препоръки за консумация и начини на приложение

Дефицит на селен – препоръки за консумация и начини на приложение

АвторНай-често селенът се свързва със състоянието на щитовидната жлеза, но неговите ползи за здравето са много повече. Селенът е най-важният микроелемент за здравето на щитовидната жлеза, синтеза на половите хормони, атеросклерозата, безплодието, сърдечно-съдовата...

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

АвторКуркумата е растение от семейството на джинджифила и по произход е от Индия и Югоизточна Азия. Традиционно се използва като подправка и оцветяващ пигмент в различни храни и е също толкова чудесно като естествен консервант. Знаеш ли, че куркумата е това, което...

Предложения в нашия онлайн магазин