+359878941010 manager@qlife.bg
Select Page
Хидрартроза или вода в коляното
селен

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

Хидрартроза (излив в коляното) е медицински термин, който се отнася до натрупването на течност във вътрешността на дадена става. Произходът на термина е от гръцки: hydor – вода; arthron – става; osis – болест. Тя може да се появи във всяка става, но засяга предимно големите стави, които позволяват натрупването на голямо количество течност, като например коляното, глезена, тазобедрената става или рамото. На популярен език хидрартрозата на коляното е известна като „вода на коляното“, а основният симптом, който пациентът забелязва, е разширяване на ставата, придружено или не от болка, зачервяване, локална топлина и ограничена подвижност. Появата на симптомите може да бъде внезапна или бавно прогресираща, в зависимост от причината. 

Основните причини за ставен излив са дегенеративни, травматични и възпалителни състояния.

В контекста на дегенеративните заболявания артритът (гонартроза) е далеч най-често срещаният. Артрозата засяга предимно по-възрастните хора и включва ерозия на ставния хрущял, като се появяват зони на директен контакт между костните повърхности.

Това се проявява главно с болка при физическо натоварване (ходене, изкачване на стълби) и ограничена подвижност. В определени ситуации на пренатоварване в ставата може да се натрупа течност, обикновено с бавна прогресивна еволюция – така наречената „реактивирана/декомпенсирана гонартроза“.

Травматичните увреждания включват увреждане на ставните структури (кости, менискуси, лигаменти) и околоставните структури (сухожилия). Тези структури могат да бъдат увредени от удари, преувеличени движения и са често срещани при спортисти или след различни инциденти. Острите наранявания на менискусите и кръстните връзки най-често са виновни за появата на хидрартроза при млади, активни хора.

Възпалителните ставни заболявания (артрит) могат да засегнат хора от всички възрасти. Съществуват автоимунни заболявания, които засягат ставите, а пациентите често са млади хора. Те се считат за редки заболявания, а най-известните са ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус, псориатичен артрит и анкилозиращ спондилит. Като хронични заболявания развитието им е бавно и вълнообразно, с епизоди на влошаване, последвани от периоди на ремисия. Лечението е комплексно и специфично за всеки вид заболяване.

Видове заболявания

Възпалението на ставите може да бъде причинено и от наличието на определени видове кристали в ставата – кристални артропатии. Отлагането на кристали на пикочната киселина води до подагра, която се проявява като остро, много болезнено възпаление с натрупване на голямо количество течност. Обикновено пациентът с подагра е мъж на средна възраст, с наднормено тегло, който консумира много месо и алкохол.

Псевдоподаграта включва отлагане на калциеви кристали в ставата, като има сходни с подаграта прояви, с тази разлика, че в тези случаи пациентите са предимно по-възрастни жени, с вече диагностицирано артритно заболяване.

Много микроорганизми могат да засегнат ставите или директно, като замърсят самата става, или чрез появата на антитела, които атакуват собствените ставни структури на пациента. Посредством последния механизъм се появява поствирусният артрит или острата ревматична треска; често срещан особено при деца след вирусни инфекции (настинки, ентероколити) или инфекция с бета-хемолитичен стрептокок от група А. С изключение на острата ревматична треска, при която е необходимо антибиотично лечение, поствирусният артрит не изисква специфично лечение.

Септичният артрит се причинява от колонизиране на ставните тъкани от бактерии. Обикновено ставите са стерилни кухини, но след операция, открита травма или миграция на бактерии от други части на тялото, те достигат до ставата, където предизвикват интензивен възпалителен процес, изискващ агресивно антибиотично лечение. Често срещаните микроорганизми са стафилококус ауреус, стрептококи от група В, гонококи, а основните групи пациенти са малки деца и възрастни хора, чиято имунна система е недостатъчна.

Всички гореспоменати състояния се срещат в общото население с по-голяма или по-малка честота, но артритът е най-често срещаният от всички, особено при хора над 50-60 години. Той може да се прояви клинично като болка в ставите и подуване – понякога с поява на ставен излив („вода на коляното“). Самата артроза може да бъде фактор за развитието на други заболявания, като подагра или псевдоподагра, като отлагането на кристали е по-често срещано в ставите с разрушен хрущял.

Лечение

Лечението на ревматичните заболявания често включва нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) или стероиди (кортизон), както и имуносупресивни лекарства, а в случай на инфекции – антибиотици или антивирусни препарати.

Съществуват много вещества, които могат да се използват като помощно лечение в допълнение към конвенционалните: билкови екстракти (Boswellia Serrata, куркума), хондроитин, глюкозамин, колаген, MSM (метилсулфонилметан).

Глюкозаминът е основният компонент на гликозаминогликаните, които образуват скелета на съединителните тъкани, включително сухожилията, връзките, ставния хрущял. Проучванията показват, че той облекчава болката при артрит на коляното. Хондроитинът е друго вещество със защитен ефект върху ставния хрущял и често се свързва с глюкозамина.

Колагенът е белтък, който се намира във всички тъкани. Благоприятният му ефект върху ставните тъкани е доказан в клинични проучвания.

Босвелия серата и куркумата се използват от хиляди години в традиционната източна медицина заради противовъзпалителното си действие и все още се използват за облекчаване на ревматични болки. В днешно време тези ползи са доказани в множество клинични проучвания.

Подходящи хранителни добавки 

RiseUp Multiactive Collagen е продукт, който съдържа голямо количество хидролизиран колаген от едър рогат добитък, комбиниран със силно усвояем UC-II (неденатуриран колаген тип II), както и хондроитин, глюкозамин, MSM, които имат благоприятен ефект за поддържане на подвижността и целостта на ставните структури, облекчаване на възпалението и болката, свързани с интензивно физическо натоварване, но също и с артритни заболявания.

Други важни характеристики на този продукт са приятният му вкус, липсата на консерванти, оцветители или добавена захар.

Joint ProteX е друг продукт, който може да се използва за дългосрочно поддържане на ставите, също без неблагоприятни ефекти. Препоръчва се заради високото си съдържание на глюкозамин, хондроитин, МСМ, куркума и екстракт от босвелия серата – съставки със значителен благоприятен ефект за поддържане на подвижността и намаляване на болките в ставите, доказан с множество клинични проучвания през годините.

Всички продукти на Calivita са одобрени от FDA (Американската агенция по храните и лекарствата) и могат да се използват като допълнително лечение от възрастни от всички възрасти за поддържане на здравето на ставите или за запазване на ставната функция при хора, страдащи от ревматични заболявания.

Автор: д-р Андрей Добреску, специалист-ревматолог, Румъния

Свързани статии

Ползи от добавките на Calivita

Ползи от добавките на Calivita

Автор  През годините разбрахме, че здравето и доброто настроение изискват цялостен подход отвътре-навън. Продуктите на Calivita поддържат и защитават естествения баланс на тялото. Десетилетия опит стоят зад създаването на портфолио от над 100 продукта с...

Хранително отравяне. Превенция, разпознаване и третиране

Хранително отравяне. Превенция, разпознаване и третиране

АвторХранителното отравяне е състояние, причинено от консумация на храна, заразена с бактерии, вируси, паразити или токсични химикали. Замърсените храни могат да варират от недостатъчно добре сготвено месо до недостатъчно добре сготвени зеленчуци или непастьоризирано...

Пренатални медицински тестове и прегледи

Пренатални медицински тестове и прегледи

АвторБременността е едно наистина прекрасно преживяване. Всеки ден усещаш как животът се оформя в теб, а емоциите ти сякаш танцуват в ритъма на сърцето на бъдещото ти дете. Нежното усещане за движението на една малка ръчичка вътре в теб се превръща в сладка тайна, а...

Предложения в нашия онлайн магазин