+359878941010 manager@qlife.bg
Select Page
Хранително отравяне. Превенция, разпознаване и третиране
селен

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

Хранителното отравяне е състояние, причинено от консумация на храна, заразена с бактерии, вируси, паразити или токсични химикали. Замърсените храни могат да варират от недостатъчно добре сготвено месо до недостатъчно добре сготвени зеленчуци или непастьоризирано мляко. Заразяването може да стане и чрез контакт с мръсни повърхности или прибори, както и чрез консумация на храна с изтекъл срок на годност или съхранявана при неподходяща температура.

През лятото сме по-изложени на хранителни токсини поради високите температури, които улесняват развитието на бактериите в храната. Освен това през лятото по-често консумираме бързо развалящи се храни, като например морски дарове или салати, които са по-податливи на заразяване. Ето защо е важно да се увериш, че храната се съхранява при подходящи температури, и да спазваш правилата за хигиена на храните, за да предотвратиш хранително отравяне.

Кои са най-честите симптоми на хранително отравяне?

Симптомите могат да варират в зависимост от вида на замърсителя в храната, консумираното количество и общото здравословно състояние на човека, който я консумира.

В някои случаи симптомите могат да се появят веднага след консумирането на заразената храна, докато в други случаи това може да отнеме няколко часа или дни. По-долу са представени някои от най-често срещаните симптоми на хранително отравяне.

Замайване и повръщане: Тези симптоми могат да се появят скоро след консумация на заразена храна и да продължат няколко часа или дори дни. Повръщането може да бъде силно и повтарящо се, което може да доведе до дехидратация.

Диария: Диарията е друг често срещан симптом на хранително отравяне и може да продължи няколко дни. Диарията може да доведе до дехидратация и загуба на електролити.

Треска: Треската може да показва, че организмът се бори с инфекция, и може да бъде придружена от втрисане и изпотяване.

Коремна болка: Болката може да бъде слаба или силна и да бъде придружена от подуване на корема, спазми и метеоризъм.

Главоболие: Това състояние може да бъде причинено от възпаление на тялото в отговор на инфекция или дехидратация и загуба на електролити.

Умора и слабост: Тези симптоми могат да бъдат причинени от дехидратация, загуба на електролити и борба на организма с инфекцията.

Замайване и припадък: Това са по-рядко срещани симптоми на хранително отравяне, но могат да се появят при тежки случаи. Тези симптоми могат да бъдат причинени от дехидратация и загуба на електролити.

При малките деца признаците на хранително отравяне могат да включват прекомерен плач, раздразнителност, отказ от храна, неспокоен сън и загуба на тегло.

Как да разпознаем хранителното отравяне?

За да разпознаеш признаците на хранително отравяне при деца и възрастни, е важно да обърнеш внимание на промените в поведението и здравето на засегнатото лице.

Ако забележиш, че детето или възрастният проявяват горепосочените симптоми след консумация на дадена храна, е важно да осигуриш адекватна хидратация и ако симптомите продължават или се задълбочават, да се консултираш с лекар.

Симптомите са различни в зависимост от фактора, който е предизвикал хранителното отравяне.

Бактериите са една от най-честите причини и могат да включват:

 Салмонела: присъства в пилешкото месо, суровите яйца, млечните продукти и зеленчуците. Салмонелата може да предизвика симптоми като диария, повръщане, треска и коремни спазми.

E. coli: Бактерия, която се съдържа в недостатъчно сготвено месо, салати и замърсена вода. E. coli може да причини кървава диария, повръщане и треска.

Листерия: Намира се в непастьоризирани млечни продукти, преработено месо и пушена риба. Листерията може да причини тежки симптоми като треска, главоболие, объркване и конвулсии. Симптомите могат да се появят и 2-3 седмици след експозицията, но тогава те са тежки инвазивни форми.

Вирусите също могат да причинят хранително отравяне, като например:

Норовирус: често срещан вирус, който се разпространява бързо в околната среда и може да бъде открит в храни като салати и морски дарове. Норовирусът може да причини тежко повръщане, диария и треска.

Ротавирус: симптоми като гадене, повръщане, диария и коремна болка се появяват след 1-3 дни. Източникът е заразена храна, но е възможно и междуличностно предаване. Този вид хранително отравяне се среща предимно при малки деца и хора с отслабена имунна система.

Хранителните токсини са вещества, произвеждани от бактерии или гъбички, които се развиват върху храната и могат да причинят хранително отравяне.

Примерите за токсини включват:

Staphylococcus aureus: Бактерия, която произвежда токсини в храни като преработени меса, млечни продукти и салати. Симптомите включват повръщане, диария, мускулни крампи и гадене.

Ботулизъм: Рядко срещано хранително отравяне, причинено от токсини, произвеждани от бактериите Clostridium botulinum, които се намират в неправилно консервирани храни. Симптомите включват мускулна слабост, затруднено дишане и парализа.

Основни рискови фактори, свързани с хранително отравяне

Съществуват няколко рискови фактора, които увеличават вероятността от хранително отравяне, включително:

 1. Ядене на храна, заразена с бактерии, вируси, гъбички или паразити.
 2. Неправилно боравене с храна, включително лоша хигиена на ръцете, работните повърхности и кухненските прибори.
 3. Неправилно съхранение и приготвяне на храната, като например съхранение на храната при неподходящи температури или приготвянето ѝ при опасни условия.
 4. Консумиране на незамразена или сурова храна, като например недостатъчно сготвено месо или несготвени плодове и зеленчуци.
 5. Пиене на замърсена вода или приготвяне на храна с опасна вода.
 6. Посещаване на ресторанти или други места, където се сервира храна, които не отговарят на хигиенните стандарти или нямат контрол на качеството.
 7. Липса на лична хигиена или на хигиенни правила в хранителната индустрия.
 8. Консумация на консервирана храна или храна с изтекъл срок на годност.
 9. Наличие на условия на околната среда, благоприятстващи растежа и разпространението на патогенни микроорганизми в храните.
 10. Определени медицински състояния, като имуносупресия или влошено здравословно състояние, които могат да направят лицето по-уязвимо към инфекции, предавани чрез храни.

Методи за предотвратяване и избягване на хранителни отравяния

Хранителното отравяне е често срещан здравен проблем, който засяга както възрастни, така и деца.

Важно е да се елиминират рисковите фактори, които увеличават вероятността от хранително заболяване, като например:

 1. Измивай ръцете си преди приготвяне на храна и след работа със сурови храни като месо и зеленчуци и насърчавай децата да правят същото.
 2. Редовно почиствай и дезинфекцирай работните повърхности и съдовете, използвани в кухнята. Използвай отделни прибори за сурова и готвена храна, за да предотвратиш кръстосано замърсяване.
 3. Съхранявай суровата храна в хладилник при подходяща температура и я консумирай преди изтичане на срока на годност.
 4. Готви храната при достатъчно високи температури, за да убиеш бактериите и другите вредни микроби.
 5. Избягвай да консумираш сурови или несготвени храни, като например недостатъчно сготвено месо или сурови яйца.
 6. Обръщай внимание на източниците на питейна вода и избирай бутилирана вода или преварена вода вместо вода от чешмата, когато пътуваш.
 7. Проверявай състоянието на храната, която купуваш от магазина, и избягвай продукти с изтекъл срок на годност или повредени продукти.
 8. Винаги измивай плодовете и зеленчуците, преди да ги консумираш, за да отстраниш всички микроскопични патогени или остатъци от пестициди или други химикали.
 9. Насърчавай децата да избягват храна от улични сергии или други опасни източници.
 10. Бъди наясно с алергените и избягвай консумацията на храни, които могат да предизвикат алергични реакции.
 11. Научи децата да разпознават признаците на хранително отравяне и да информират незабавно, ако се почувстват зле след консумация на определени храни.
 12. Консултирай се с лекар, ако имаш висока температура, кръв в изпражненията или тежка дехидратация.

Мерки за първа помощ при хранително отравяне

Рехидратация: Важно е да се консумират малки количества вода, разтвори за орална рехидратация или изотонични напитки. Избягвай алкохол, кафе и газирани напитки.

Почивка и отдих: Почивай и избягвай напрегнати дейности, за да позволиш на организма да се възстанови.

Лесна диета: В ранните етапи на хранителното отравяне може да нямаш апетит. След като започнеш да се храниш, избирай леки и лесно смилаеми храни. Най-добре е да приемаш течности като супи и меки храни като варен ориз.

Избягвай лекарства против диария: Въпреки че те може да са изкушаващи, за да спреш диарията, важно е да позволиш на тялото си да се пречисти от патогените, като ги елиминира от организма. Употребата на лекарства против диария може да забави оздравителния процес.

Приемането на хранителни добавки може да бъде от голяма полза и да предотврати развитието на усложнения. Консултирай се с лекар, ако симптомите продължават или се влошават.

Чистота и защита: как да защитиш тялото си от токсини, пренасяни с храната, с продуктите на Calivita?

Calivita предлага няколко продукта, които помагат за предотвратяване или облекчаване на симптомите в случай на хранително отравяне:

 1. OxyMax, със своето стабилно съдържание на кислород, може да помогне при хранително отравяне по следните начини: като осигурява кислородна среда, която може да помогне за унищожаването и потискането на растежа на бактериите, причиняващи хранително отравяне. Елиминира токсините и вредните вещества, натрупани след хранително отравяне. Подобряване на общото състояние на организма и укрепване на имунната система, което ѝ помага да се бори по-ефективно с токсините и патогенните микроорганизми в храната.
 2. Digestive Enzymes – ензимна добавка, която подпомага правилното смилане на храната и предотвратява храносмилателни проблеми.
 3. Papaya Plus – може да бъде полезна при лечение на хранителни отравяния, тъй като ензимът папаин помага за разграждането и елиминирането на токсините и бактериите от храносмилателния тракт.
 4. Liquid Chlorophyll – добавка на основата на хлорофил, която има детоксикиращи и антибактериални свойства. Помага за премахване на токсините от червата и за подобряване на храносмилането.
 5. ProbioBalance, AC-Zymes, Acidophilus, AC-Zymes Plus – пробиотици и симбиотици с полезни за чревната флора бактериални щамове. Те допринасят за поддържане на храносмилателния баланс и здравето на червата.
 6. Pure Inulin – естествен пребиотик, който може да помогне за стимулиране на растежа на полезните бактерии в червата, като по този начин намалява риска от дисбиоза и чревни инфекции. Той е най-полезен в периодите на възстановяване.
 7. ParaProteX – хранителна добавка, съдържаща комбинация от растителни екстракти с антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Използва се за подпомагане на имунната система и детоксикация на организма в случай на хранително отравяне или други храносмилателни инфекции.
 8. Garlic Max – може да помогне в борбата с патогените, които причиняват хранително отравяне, и да намали възпалението и стомашно-чревния дискомфорт, свързани с него. Редовната консумация на Garlic Max може също така да подобри имунната система, като подпомогне организма в борбата с инфекциите и ускори процеса на оздравяване.
 9. Масло от риган – известно със своите мощни антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. То може да помогне за унищожаването на бактерии и паразити, които могат да причинят хранително отравяне, като Salmonella, E. coli и Giardia. Може да се използва и външно за лечение на симптоми като диария, гадене, повръщане и коремни спазми, като се нанася върху кожата около пъпа или върху стъпалото в рефлексната зона, съответстваща на храносмилателната система.
 10. Етерично масло от лимон – може да се използва като естествено превантивно средство благодарение на антибактериалните, антивирусните и противогъбичните си свойства. Благодарение на антисептичните си свойства това етерично масло може да се използва за почистване на повърхности, съдове и прибори в кухнята, за почистване на хладилника, за изпиране на замърсени дрехи или бельо, като по този начин помага за отстраняване на причинителя на инфекцията.

Важно е да се посъветваш със специалист и в случай на тежки симптоми незабавно да потърсиш медицинска помощ.

Когато тръгваш на път

Не пропускай да вземеш хранителните добавки за първа помощ в пътническия си багаж: OxyMax, Papaya Plus, ProbioBalance и Oregano Oil.

Преди да заминеш на почивка, приемай средство за укрепване на имунитета на храносмилателната система ParaProteX в продължение на 14 дни, а след това ProbioBalance за още 14 дни. Можете да вземеш тези продукти в пътната си чанта и да ги използваш при необходимост или да повториш схемата, когато се върнеш от почивка.

Пожелаваме ти прекрасна почивка, изпълнена с релакс, приключения, радост и вълшебни спомени!

Автор: д-р Етелка Анебдави, педиатър и фитотерапевт, Румъния

Свързани статии

Ползи от добавките на Calivita

Ползи от добавките на Calivita

Автор  През годините разбрахме, че здравето и доброто настроение изискват цялостен подход отвътре-навън. Продуктите на Calivita поддържат и защитават естествения баланс на тялото. Десетилетия опит стоят зад създаването на портфолио от над 100 продукта с...

Хидрартроза или вода в коляното

Хидрартроза или вода в коляното

АвторХидрартроза (излив в коляното) е медицински термин, който се отнася до натрупването на течност във вътрешността на дадена става. Произходът на термина е от гръцки: hydor - вода; arthron - става; osis - болест. Тя може да се появи във всяка става, но засяга...

Пренатални медицински тестове и прегледи

Пренатални медицински тестове и прегледи

АвторБременността е едно наистина прекрасно преживяване. Всеки ден усещаш как животът се оформя в теб, а емоциите ти сякаш танцуват в ритъма на сърцето на бъдещото ти дете. Нежното усещане за движението на една малка ръчичка вътре в теб се превръща в сладка тайна, а...

Предложения в нашия онлайн магазин