+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница

Здраве чрез танц

Как да се свързваме с нашето тяло през ориенталския танц

В ориенталския танц работят много мускулни групи и части на тялото, а ползите за физическото и здраве и психо-емоционалното състояние на жената са многобройни. Ориенталският танц се счита за тренировка с ниска степен на натоварване, което означава, че рискът от нараняване е минимален, тогава когато движенията се изпълняват правилно. От положителното въздействие на танца могат да се възползват жени от всяка възраст, включително жени в менопауза, предменопауза, жени с менструални проблеми или тежък предменструален синдром, бременни или жени, планиращи бременност, жени с наднормено или поднормено тегло, жени, които имат лошо храносмилане и гастроентерологични проблеми, жени със заседнал начин на живот и неправилна стойка.

За характерните за танца движения: въртеливи движения с таза, хоризонтални и вертикални осмици, туистове и др. се използват мускулните групи в корема, таза, гърба, подобрява се гъвкавостта в ставите и в долната, средната и горната част на гръбнака и шията. Движенията са плавни, нежни и създадени спрямо физическите заложености на тялото на жената. За разлика от много други танцови форми, ориенталският танц работи в съответствие с естествените движения на тялото, а не срещу тях. Тъй като жената е в изправена позиция по време на танца, този вид натоварване се счита за натоварване със собственото тегло, което е един от най-щадящите начини за предотвратяване на остеопороза и укрепване  костите, а цялостното тонизиране на тялото води до подобрен външен вид – жената става по-балансирана и центрирана.

Ползи от ориенталския танц за физическото здраве

Подпомага намаляването на теглото
Увеличава костната плътност

намалява риска от остеопороза

Изгражда мускулна сила и увеличава издръжливостта

Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Sed porttitor lectus nibh. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Благоприятства сърдечно-съдовата система
Развива координация, пъргавина и гъвкавост
Изгражда и поддържа силни коремни и гръбни мускули
Подпомага постигането на баланс и оправя стойката
Повишава информираността за нуждите на тялото

Психо-емоционални ползи за здравето

Изгражда самоувереност и усещане за радост и лекота
Развива самочувствие и по-добра самоценка
Създава усещане за спокойствие в собственото тяло
Оставя чувство на удовлетвореност и постижение
Жените, които танцуват, имат понижена склонност към депресии
Танците свързват тялото с душата
Много жени намират ориенталския танц за успокояващ и релаксиращ
Усмихвате се повече

Как ни помага

Движенията в ориенталския танц са артистични и женствени и създават усещането за чувственост и свобода. Жената се чувства свободна и в безопасност да изследва меките, красиви начини, по които нейното тяло може да се движи. Учи се да освобождава натрупаните блокажи в себе си както физически, така и емоционално.
Тялото става все по-еластично и грациозно чрез практикуването на танца и буквално се учи да се движи по-красиво. Жената усеща лекота, елегантност и самоувереност, когато танцува и това приятно усещане остава дълго след като часът по танци приключи. Осъзнаването на тялото, което идва от танца, често предизвиква емоционална реакция. Жените с понижено самочувствие започват да почитат телата си. Съзнанието на притеснените от теглото си жени се отпуска и те се чувстват удобно в тялото си, комфортно с корема и бедрата си, независимо от тяхната форма. Жените стават по-чувствени и започват да оценяват положително своите естествени извивки и женски форми на тялото.

Как протича практиката

Загрявка

Загрявка, по време на която се раздвижва и загрява цялото тяло.

Танц

Всяка практика е съсредоточена върху определнени танцови движения, които ангажират отделни мускулни групи и части на тялото.

Упражнения за различните мускули

Всяка практика съдържа допълнителни статични упражнения за подсилване на мускулатурата в отделни части на тялото.

Релаксация

Разтягане и кратка медитация за поглеждане навътре и осъзнаване на процесите.

Пакети и цени

Специалист

Ива Лазарова

Ива е организационен психолог, филолог, нутрициолог и управител на Медицински Център Качествен Живот. Любовта към ориенталския танц я грабва от пръв поглед преди 13 години, когато съвсем случайно попада в залата за танци. Магията на ориенталските ритми, красотата и женствеността, която излъчват танцьорките е толкова завладяваща, че репетициите постепенно стават ежедневие. През годините танцът винаги е присъствал в живота й под различни форми, а днес е част от Violeta Dance Company – професионална шоупрограма с ориенталски танци.

Посетете ни

Използвайте формата за записване или се обадете на някои от нашите телефони, за да си запазите час за съответната услуга. Очаквайте отговор от нас в най-кратки срокове.

Запазете си час

Терапия