+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница

Курс по нутрициология

ПОДОБРИ ХРАНЕНЕТО СИ, ЖИВЕЙ ПО-ДОБРЕ

Цена: 1599 лв.

Информация

Какво включва курсът по нутрициология?

Курсът е изготвен на база задълбочен анализ, дългогодишен опит и съвременните познания на Яна Данаилова в сферата на терапевтичното хранене и физиологията на човека. Теоретичната и практическата подготовка на курсистите в рамките на настоящия курс осигурява задълбочени съвременни познания за макронутриенти, микронутриенти, функционални храни, храни-лекарства, енергиен баланс, принципи на здравословното хранене, хранене при различни възрасти, спортисти, функционални състояния и професии, алтернативно хранене, патофизиологични промени в резултат на вредни храни и неправилно хранене, методи за изготвяне на хранителен рацион, управление на стреса, мислите, емоциите, синхронизиране на биоритмичната активност и др. в съответствие с най-новите научни концепции за здравословен живот и хранене.

ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ

Целта на курса е да задълбочи познанията на курсистите за механизмите на регулация на храносмилането при човека като ежедневен и многократен процес, чрез който организмът осъществява връзка с околната среда и като главен фактор за здравословното му състояние.

Курсът цели да изгради здравословни навици на живот на курсистите чрез повишаване тяхната култура на хранене, оптимизиране на количествения и качествен подбор на хранителните продукти, тяхното правилно научно разпределение и съчетаване, елиминиране на вредните навици, култивиране на позитивност, високи морални ценности и стимулиране на моралната им реализация.

ЛЕКЦИИ

  1. Същност на нутрициологията като модерна наука за храненето. Перспективи.
  2. Роля на основните хранителни вещества за човешкото здраве. Макронутриенти. Микронутриенти. Енергиен баланс.
  3. Храносмилане и усвояване на нутриентите. Храносмилане в устна кухина, стомах, тънко черво, дебело черво. Всмукване.
  4. Хранителни продукти: хранителни продукти от животински произход, хранителни продукти от растителен произход, функционални храни, генномодифицирани храни.
  5. Принципи на здравословното хранене. Енергийна адекватност. Оптимален баланс на хранителните продукти. Дневно и седмично разпределение на храната.
  6. Хранене при различни възрасти, функционални състояния и професии: хранене при бременност и кърмене, хранене при деца, ученици, спортисти, хранене при умствен труд, хранене при стрес, геродиететика.
  7. Алтернативно хранене:
  • Редуцирано хранене;
  • Интермитентно хранене (Фастинг);
  • Вегетарианство (вегетализъм, вегетаризъм);
  • Веганство;
  • Суровоядство;
  • Разделно хранене;
  • Лечебно гладуване;
  • Детокс, прочистващи режими. Подготовка, същност и захранване;
  • Кето режим;
  • Палео диета;
  • LOW FOODMAP DIET;
  • DASH DIET;
  • Високомазнинна диета;
  • Нисковъглехидратна диета;
  • Антихистаминова диета;
  • Автоимунен протокол;
  • Хранене по време на бременност;
  • Хранене по време на кърмене;
  • Хранене на деца 0-1 година;
  • Хранене на деца 1-3 години;
  • Хранене на деца 3-7 години;
  • Хранене на деца 7-18 години;
  • Хранене и хранителни разстройства;
  • Емоционално хранене и зависимости;
  • Хранене и аутизъм, епилепсия, синдром на раздразненото черво;
  • Хранене и ендокринни смущения;
  • Хранене и репродуктивни проблеми;
  • Хранене и метаболитен синдром;
  • Хранене и алергии;
  • Хранене и автоимунни заболявания;
  • Хранене и дисбиоза;
  • Хранене и синдром на раздразненото черво;
  • Хранене и колит, улцерозен колит, гастрит;
  • Хранене и пропускливост на червата, болест на Крон;
  • Хранене и бъбречна недостатъчност;
  • Хранене при сърдечно-съдови заболявания
  • Хранене при инсулинова резистентност и диабет
  • Хранене и старческа възраст.
  1. Болести от храните. Профилактика. Биологично контаминирани храни. Химично контаминирани храни. Отравяния. Хранителни алергии. Взаимодействия между храни и лекарства.
  2. Болести от храненето. Недохранване. Прехранване. Дисбалансирано хранене.
  3. Съвременност и насоки за постигане на добро здраве чрез възстановяване на връзката човек-природа. Хранене и биоритми. Хранене и дишане, вода, слънце. Хранене и двигателна активност.
  4. Лечебни свойства на хранителните растения. Суровоядство.
  5. Полезни правила при хранене. Влияние на психическите фактори върху процеса на храносмилане, усвояване на храната и здравословното състояние.

ПРАКТИЧЕСКИ ЗАНЯТИЯ

  1. Изготвяне на хранителен рацион на различни възрастови и професионални групи
  2. Техники за управление на хранителните зависимости
  3. Техники за управление на мислите и емоциите и емоционалното хранене
  4. Изготвяне на хранителен рацион при различни клинични състояния

ЗА ЛЕКТОРА: 

Яна Данаилова е хранителен терапевт, физиолог, сертифициран нутриционист, докторант по човешка физиология в областта на ендокринните смущения и храненето, магистър по хранене и здравен мениджмънт, Председател на сдружението на Нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене (ANA).

Докторант е към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Българска академия на науките към катедра „Магистър физиология на животните и човека“. В момента провежда и подготвя научна разработка върху изследване на тема „Хранене и ендокринни смущения при човека“. Завършила е Магистратура по Здравен мениджмънт, както и Магистратура по Мениджмънт на храните и храненето във висше училище по агробизнес и развитие на регионите, Пловдив, Департамент по Икономика и управление. Преминала е курс на обучение и притежава квалификация по Биоенергия и биокибернетика на човека към Българска Академия на науките и изкуствата

Като привърженик на персонализирания подход в превенцията на здравето, съобразен изцяло с индивидуалните физиологични специфики, клинично състояние, съпътстващи заболявания, хранителни предпочитания и ритъм на живот на човек, Яна Данаилова изготвя персонализирани хранителни режими, на основата на най-иновативните подходи в съвременните нутрициология, нутригенетиката и нутригеномика, а именно:

  • ДНК анализ;
  • Анализ на микробиом;
  • Биохимичен анализ на кръвта и други при нужда.

 

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ОБУЧЕНИЕТО

60 учебни часа (3 месеца)

Място, ден и час на провеждане на обучението: всяка неделя от 13:00-17:00 часа, считано от 29 септември 2024 г. – присъствено в Медицински Център Качествен Живот* (местата са ограничени) или онлайн

ЦЕНА НА КУРСА: 1599 лв (26.65 лв на учебен час)

Срок за записване и превеждане на сумата по банкова сметка: 1 септември 2024 г.

 

Банкова сметка: Алианц банк, BG27BUIN95611000617685, Медицински Център Качествен Живот, бул. Витоша 164

За контакт: 0878941010, имейл: manager@qlife.bg

 

*Комплимент за всички записали се в присъствен формат – безплатен анализ на жива капка кръв под тъмнополев микроскоп на стойност 100 лева

“Като персонален фитнес треньор и ментор, бих искала да благодаря за прекрасния курс, през който преминах. Определено получих много ценна и структурирана информация, която вярвам ще ми бъде полезна в работата занапред.”

Силвия Хаджитонева

Персонален фитнес треньор и ментор

„По време на курса аз лично минах през няколко етапа, то май обикновено винаги става така – първоначално бях много ентусиазирана, после доста отчаяна, че нищо не разбирам, и накрая благодарна за нещата, които успях да науча. Вече знам кое къде мога да намеря и при желание бих могла да задълбоча. Обстановката, Яна, останалите курсисти и екипът на медицинския център са супер – БЛАГОДАРЯ за срещата ми с всички тях, за добрата енергия и споделеността!“

Таня Нориева

“Благодаря за прекрасния курс. Всичко е много полезно и ще го използвам пълноценно в моята работа в бъдеще.”

Ивалина Цокова

“Курсът по нутрициология беше полезен за мен, тъй като обогатих познанията и концепциите за здравословен начин на живот и хранене. Разбрах как оптимално да подбирам количеството и качеството на хранителните продукти, как да ги съчетавам и разпределям правилно и не на последно място да елиминирам вредните навици. Оценката ми за курса е отлична. Благодаря Ви!”

Вероника Георгиева

Магистър по икономика, част от търговския отдел на верига аптеки

Записване

Обучение