Курс по нутрициология
ПОДОБРИ ХРАНЕНЕТО СИ, ЖИВЕЙ ПО-ДОБРЕ
Цена: 1599 лв.
Запитване за актуални дати
Информация
Какво включва курсът по нутрициология?
Курсът е изготвен на база задълбочен анализ, дългогодишен опит и съвременните познания на Яна Данаилова в сферата на терапевтичното хранене и физиологията на човека. Теоретичната и практическата подготовка на курсистите в рамките на настоящия курс осигурява задълбочени съвременни познания за макронутриенти, микронутриенти, функционални храни, храни-лекарства, енергиен баланс, принципи на здравословното хранене, хранене при различни възрасти, спортисти, функционални състояния и професии, алтернативно хранене, патофизиологични промени в резултат на вредни храни и неправилно хранене, методи за изготвяне на хранителен рацион, управление на стреса, мислите, емоциите, синхронизиране на биоритмичната активност и др. в съответствие с най-новите научни концепции за здравословен живот и хранене.
ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ
Целта на курса е да задълбочи познанията на курсистите за механизмите на регулация на храносмилането при човека като ежедневен и многократен процес, чрез който организмът осъществява връзка с околната среда и като главен фактор за здравословното му състояние.
Курсът цели да изгради здравословни навици на живот на курсистите чрез повишаване тяхната култура на хранене, оптимизиране на количествения и качествен подбор на хранителните продукти, тяхното правилно научно разпределение и съчетаване, елиминиране на вредните навици, култивиране на позитивност, високи морални ценности и стимулиране на моралната им реализация.
ЛЕКЦИИ
- Същност на нутрициологията като модерна наука за храненето. Перспективи.
- Роля на основните хранителни вещества за човешкото здраве. Макронутриенти. Микронутриенти. Енергиен баланс.
- Храносмилане и усвояване на нутриентите. Храносмилане в устна кухина, стомах, тънко черво, дебело черво. Всмукване.
- Хранителни продукти: хранителни продукти от животински произход, хранителни продукти от растителен произход, функционални храни, генномодифицирани храни.
- Принципи на здравословното хранене. Енергийна адекватност. Оптимален баланс на хранителните продукти. Дневно и седмично разпределение на храната.
- Хранене при различни възрасти, функционални състояния и професии: хранене при бременност и кърмене, хранене при деца, ученици, спортисти, хранене при умствен труд, хранене при стрес, геродиететика.
- Алтернативно хранене:
- Редуцирано хранене;
- Интермитентно хранене (Фастинг);
- Вегетарианство (вегетализъм, вегетаризъм);
- Веганство;
- Суровоядство;
- Разделно хранене;
- Лечебно гладуване;
- Детокс, прочистващи режими. Подготовка, същност и захранване;
- Кето режим;
- Палео диета;
- LOW FOODMAP DIET;
- DASH DIET;
- Високомазнинна диета;
- Нисковъглехидратна диета;
- Антихистаминова диета;
- Автоимунен протокол;
- Хранене по време на бременност;
- Хранене по време на кърмене;
- Хранене на деца 0-1 година;
- Хранене на деца 1-3 години;
- Хранене на деца 3-7 години;
- Хранене на деца 7-18 години;
- Хранене и хранителни разстройства;
- Емоционално хранене и зависимости;
- Хранене и аутизъм, епилепсия, синдром на раздразненото черво;
- Хранене и ендокринни смущения;
- Хранене и репродуктивни проблеми;
- Хранене и метаболитен синдром;
- Хранене и алергии;
- Хранене и автоимунни заболявания;
- Хранене и дисбиоза;
- Хранене и синдром на раздразненото черво;
- Хранене и колит, улцерозен колит, гастрит;
- Хранене и пропускливост на червата, болест на Крон;
- Хранене и бъбречна недостатъчност;
- Хранене при сърдечно-съдови заболявания
- Хранене при инсулинова резистентност и диабет
- Хранене и старческа възраст.
- Болести от храните. Профилактика. Биологично контаминирани храни. Химично контаминирани храни. Отравяния. Хранителни алергии. Взаимодействия между храни и лекарства.
- Болести от храненето. Недохранване. Прехранване. Дисбалансирано хранене.
- Съвременност и насоки за постигане на добро здраве чрез възстановяване на връзката човек-природа. Хранене и биоритми. Хранене и дишане, вода, слънце. Хранене и двигателна активност.
- Лечебни свойства на хранителните растения. Суровоядство.
- Полезни правила при хранене. Влияние на психическите фактори върху процеса на храносмилане, усвояване на храната и здравословното състояние.
ПРАКТИЧЕСКИ ЗАНЯТИЯ
- Изготвяне на хранителен рацион на различни възрастови и професионални групи
- Техники за управление на хранителните зависимости
- Техники за управление на мислите и емоциите и емоционалното хранене
- Изготвяне на хранителен рацион при различни клинични състояния
ЗА ЛЕКТОРА:
Яна Данаилова е хранителен терапевт, физиолог, сертифициран нутриционист, докторант по човешка физиология в областта на ендокринните смущения и храненето, магистър по хранене и здравен мениджмънт, Председател на сдружението на Нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене (ANA).
Докторант е към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Българска академия на науките към катедра „Магистър физиология на животните и човека“. В момента провежда и подготвя научна разработка върху изследване на тема „Хранене и ендокринни смущения при човека“. Завършила е Магистратура по Здравен мениджмънт, както и Магистратура по Мениджмънт на храните и храненето във висше училище по агробизнес и развитие на регионите, Пловдив, Департамент по Икономика и управление. Преминала е курс на обучение и притежава квалификация по Биоенергия и биокибернетика на човека към Българска Академия на науките и изкуствата
Като привърженик на персонализирания подход в превенцията на здравето, съобразен изцяло с индивидуалните физиологични специфики, клинично състояние, съпътстващи заболявания, хранителни предпочитания и ритъм на живот на човек, Яна Данаилова изготвя персонализирани хранителни режими, на основата на най-иновативните подходи в съвременните нутрициология, нутригенетиката и нутригеномика, а именно:
- ДНК анализ;
- Анализ на микробиом;
- Биохимичен анализ на кръвта и други при нужда.
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ОБУЧЕНИЕТО
60 учебни часа (3 месеца)
Място, ден и час на провеждане на обучението: всяка неделя от 13:00-17:00 часа, считано от 29 септември 2024 г. – присъствено в Медицински Център Качествен Живот* (местата са ограничени) или онлайн
ЦЕНА НА КУРСА: 1599 лв (26.65 лв на учебен час)
Срок за записване и превеждане на сумата по банкова сметка: 1 септември 2024 г.
Банкова сметка: Алианц банк, BG27BUIN95611000617685, Медицински Център Качествен Живот, бул. Витоша 164
За контакт: 0878941010, имейл: manager@qlife.bg
*Комплимент за всички записали се в присъствен формат – безплатен анализ на жива капка кръв под тъмнополев микроскоп на стойност 100 лева
“Като персонален фитнес треньор и ментор, бих искала да благодаря за прекрасния курс, през който преминах. Определено получих много ценна и структурирана информация, която вярвам ще ми бъде полезна в работата занапред.”
„По време на курса аз лично минах през няколко етапа, то май обикновено винаги става така – първоначално бях много ентусиазирана, после доста отчаяна, че нищо не разбирам, и накрая благодарна за нещата, които успях да науча. Вече знам кое къде мога да намеря и при желание бих могла да задълбоча. Обстановката, Яна, останалите курсисти и екипът на медицинския център са супер – БЛАГОДАРЯ за срещата ми с всички тях, за добрата енергия и споделеността!“
“Благодаря за прекрасния курс. Всичко е много полезно и ще го използвам пълноценно в моята работа в бъдеще.”
“Курсът по нутрициология беше полезен за мен, тъй като обогатих познанията и концепциите за здравословен начин на живот и хранене. Разбрах как оптимално да подбирам количеството и качеството на хранителните продукти, как да ги съчетавам и разпределям правилно и не на последно място да елиминирам вредните навици. Оценката ми за курса е отлична. Благодаря Ви!”