+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница
ЕСТЕСТВЕН АСПИРИН ОТ БЯЛА ВЪРБА – БЕЗВРЕДНАТА АЛТЕРНАТИВА

Автор

Екип на МЦ Качествен Живот

Екип на МЦ Качествен Живот

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АСПИРИНЪТ?

Ацетилсалициловата киселина (аспирин) е синтезирана за първи път през 1897 г. от немския химик Феликс Хофман.

Аспиринът е лекарство от семейството на салицилатите. Успокоява болката, сваля високата температура, премахва възпалението при ревматични и други заболявания. Има противосъсирващо действие и се използва дългосрочно в ниски дози за предпазване от сърдечен удар и рак.

Продължителното приемане на аспирин в малки дози блокира необратимо производството на тромбоксан А2 в тромбоцитите, потискайки по този начин слепването на тромбоцитите. Това „разреждащо“ кръвта свойство го прави полезен за намаляване на вероятността от сърдечен удар.

Съществуват данни и за известно противотуморно действие. Въпреки че в повечето случаи употребата на аспирин е полезна, всяка година се отчитат фатални случаи от предозирането му. Най-важните нежелани странични ефекти, особено ако се приема в големи дози, са проблеми със стомаха и червата (включително язви и кървене на стомаха) и тинитус (шум в ушите).

Друг страничен ефект, дължащ се на противосъсирващите му свойства е увеличеното кървене по време на менструация. Тъй като е установена връзка между аспирина и синдрома на Рей, той вече не се използва за борба с грипоподобни симптоми и варицела при децата.

ПЕРФЕКТНАТА ЕСТЕСТВЕНА АЛТЕРНАТИВА

Бялата върба (Salix alba) е влаголюбиво и студоустойчиво двудомно дърво. Расте до 1600 метра надморска височина, предимно около реки. Среща се в Европа, Азия и Северна Африка.

Името ù произлиза от светлобелезникавата до почти бяла окраска на листата. В България това е най-разпространеният вид върба. Достига височина до 25 метра. Кората на бялата върба се използва в народната медицина още от древността. През V век преди новата ера Хипократ описва свойствата на бялата върба, като приготвя чрез екстракция на върбова кора под формата на прах.

Той описва, че този прах понижава температурата и успокоява болката при треска. Подобни записи са достигнали до нас и от Древен Египет, Шумер и Асирия. Още през І век, Диоскоридес потвърждава нейните свойства. Един век по-късно известният римски лекар Гален също проучвал и опознал лечебните свойства на това дърво.

Китайската медицина прилага бялата върба (известна още като Salix alba или White Willow) от хиляди години, докато Европейската медицинска наука потвърждава лечебните ù свойства много по-късно. Като цяло, в народната медицина бялата върба се използва най-често за редуциране на болки и температура, за укрепване на организма и прочистване на кръвта.

Днес, модерната наука признава действието на върбата като противовъзпалително и кръвоспиращо средство. То се дължи на съдържащите се в екстракта голямо количество салицин, силикортин и други гликозиди, танинова киселина, оксалат и ензими.

Знаете ли, че екстрактът от кора на бяла върба е бил използван от векове за лечение на някои възпалителни заболявания, за понижаване на температурата и облекчаване на болката?

Модифицирайки по химичен път нейната активна съставка, учените са идентифицирали ацетилсалициловата киселина, която става първият “хитов“ медикамент?

Кората от бяла върба през годините се е превърнала в едно от най-познатите средства за намаляване на висока температура, при простудни заболявания, болки (главоболие, ревма-
тизъм, подагра), укрепване на организма и прочистване на кръвта.

Кората е известна с антисептичното си действие и макар и по-рядко, екстрактът от нея се употребява при диария и чревни инфекции. Използва се против вътрешни кръвоизливи, катар, проблеми със ставите, кожни обриви, гнойни рани и потене на краката. Тя помага при плеврит и възпаления на пикочния мехур.

Използва се при проблеми с черния дроб, бъбреците и сърцето. Играе важна роля при профилактика на инфарктите и се препоръчва на всички мъже над 50-годишна
възраст. Добре известно е и нейното антипаразитно и антималарийно действие.

Външно се прилага при измръзване и има благотворно въздействие при хемороиди. В експеримент от 2001 година с група хора, страдащи от остеоартрит, немски учени установяват, че приемът на продукти от бяла върба има умерено болкоуспокояващо действие.

В изследване от 2002 година, японски учени доказват, че салициловата киселина (образувана от преработката на салицина в червата), понижава температурата, без да уврежда стомаха.

Изследванията потвърждават също, че нестероидните противовъзпалителни лекарства (NSAIDS) като аспирина, намаляват синтеза на някои простагландини (Pg), които имат важна роля в регулацията на работата на имунната система.

Съставките, които възпрепятстват простагландиновата синтеза, могат да засилят имунния отговор и да имат противовъзпалителен ефект. Активният екстракт от кората е салицин (от лат. Salix). Салицинът в кристалната му форма е изолиран през 1828 година. Салицинът и аспиринът са химични деривати на салициловата киселина.

Салициловата киселина се синтезира от салицила в организма, но страничните действия на аспирина, които са добре познати, не се проявяват при използване на кората от бяла върба. Знаем, че аспиринът, взет във високи дози, уврежда гастроинтестиналния тракт (може да предизвика гадене, разстройство, кръвоизлив от стомашна или дуоденална язва).

Може да доведе до алергични реакции, тинитус, отслабване или намаляване на слуха, дори до респираторна недостатъчност, Ломбардино, 1984.

В кората на бялата върба се откриват около 5-8% от гликозида салицин, както и саликортин и други гликозиди.

Освен това тя съдържа флавоноиди, витамин С, дъбилни вещества и около 10-12% танини (танинова киселина).

Гликозидът салицин се усвоява от организма под влияние на ензима саликаза и се трансформира в салигенин, който впоследствие се окис-
лява до салицилова киселина, позната във фармацията под названието аспирин.

Освен това се прилага външно върху рани и язви, които зарастват по-бързо благодарение на съдържащите се флавоноиди, както и на съдържащите се 5-10% проантоцианидини (кондензирани танини), известни с кръвоспиращите си свойства.

Действието на салицина, намиращ се в кората на бялата върба, е селективно – подобно на това на аспирина. Според изследванията салицинът блокира по-слабо Pg в гастроинтестиналния тракт, така че при неговата употреба много рядко се наблюдават странични действия, а ако ги има, са с по-слаб интензитет.

Минавайки през стомаха и червата, полезните ефекти на салицина се проявяват в черния дроб.

За поръчки онлайн: https://calivita.bg/products/white-willow

Всички продукти на Calivita International могат да се поръчат онлайн на: https://calivita.bg/products

Свързани статии

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

АвторКуркумата е растение от семейството на джинджифила и по произход е от Индия и Югоизточна Азия. Традиционно се използва като подправка и оцветяващ пигмент в различни храни и е също толкова чудесно като естествен консервант. Знаеш ли, че куркумата е това, което...

Витамини и растения, които подобряват партньорските отношения

Витамини и растения, които подобряват партньорските отношения

АвторПодобряването на отношенията в една двойка включва сложна формула от фактори, включително комуникация, взаимно разбиране, емоционална подкрепа и уважение. Въпреки това има някои вещества и храни, които се свързват с общи ползи за здравето и могат косвено да...

Решения при синдром на раздразнените черва

Решения при синдром на раздразнените черва

АвторСиндрома на раздразнените черва е все по-често срещано състояние и в тази статия ще откриеш повече за това какво представлява то, какви са причините и рисковите фактори и не на последно място какво можем да направим. Освен това ще се спрем на различните стратегии...

Предложения в нашия онлайн магазин