+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница
БЕЗПЛОДИЕТО – ЕФЕКТЪТЪТ ОТ УПОТРЕБАТА НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ

Автор

Д-р Ярослава Хован-Сомборач

Д-р Ярослава Хован-Сомборач

Специалист по превантивна медицина, ръководител на Център за епидемиология и медицинска статистика

Известен факт е, че за пълното развитие на сперматозоиди в тестисите са необходими около 72 дни. През този чувствителен период, всяко отклонение от нормата може да се окаже пагубно, затова още в началото на терапията  се препоръчва прием на хранителни добавки, които са до казали положително въздействие върху плодовитостта.

Витамин Е: Намалява увреждането на клетките на сперматозоидите, причинено от действието на свободните радикали. Отлична профилактика на безплодие и при двата пола. Витамин Е се намира в мембраните на клетките и като антиоксидант, ги предпазва от оксидативен стрес. Смята се, че една от възможните причини за безплодие е дългосрочният дефицит на витамин Е.  Научни изследвания, свързани с образуването  на сперматозоиди са показали, че ако и двамата  партньори приемат между 100-400 мг витамин Е  на ден, значително се увеличават шансовете за  зачеване. Продуктът Vitamin E се препоръчва особено за мъжете, тъй като подобрява качеството на спермата. 

Витамин С: Предпазва от окислително увреждане и предотвратява слепването на спермата, което резултира в значително снижаване на качеството на оплождане. 

Други Витамини: Огромно значение за  плодовитостта и при двата пола имат витамините B6, B12 и В9 (фолиева киселина). 

Цинк: Има специална роля в половата функция, както при мъжете (увеличава броя  на сперматозоидите), така и при жените. Недостатъчното количество на цинк в организма води до ниски нива на тестостерон, респек тивно намален брой сперматозоиди и липса на плодовитост. Препоръчва се прием на 50 мг добавки с цинк дневно, най-малко два месеца преди зачеването.

Селен: Според поучвания, селенът значително увеличава броя и подвижността на сперматозоидите. Особено ефективен е в комбинация с витамин E, който повишава антиоксидантните му свойства. Тестове, проведени при мъже с намалена способност за възпроизвеждане показват, че използването на 100 мг  селен дневно за период от три месеца оказва  значителна позитивна подкрепа върху под вижността на сперматозоидите. 

Магнезий: Наличието на здравословно количество магнезий също увеличава броя и подвижността на сперматозоидите. 

L-аргинин: Малко хора знаят, че L-аргинин  съставлява 80% от аминокиселините в спермата. Тази аминокиселина благоприятства подвижността на сперматозоидите и я наричат „Молекулата чудо за развитието на сперматозоиди“.

L-карнитин: Анализи сочат, че прием на L-карнитин в продължение на три месеца гарантира нормалното развитие и функциониране на сперматозоидите, като значително повишава подвижността им и обема на спермата.  

Витамин В9 (фолиева киселина): Когато  става въпрос за безплодие при жените, из ползването на добавки може да доведе до  добри резултати. Особено важен за жените е  приемът на фолиева киселина, недостигът на  която значително намалява шансовете за зачеване и увеличава риска от вродени анома лии на плода. Дневната препоръчителна доза  е 0,4 мг. В допълнение, здравословното наличие на желязо, йод и витамин Е е много важно, тъй като тяхната липса препятства имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката.

БЕЗПЛОДИЕ И КОЕНЗИМ Q10

Изследвания, свързани с образуването на сперматозоиди при мъже след прием на най-малко 50 мг коензим Q10 на ден, в продължение на две седмици, показали значително подобрение в количеството и подвижността на сперматозоидите. Също така, според проучвания, двойки, при които мъжете са приемали коензим Q10 преди оплождането, са имали по-голям успех в крайния резултат. Като антиоксидант, приемът на CoQ10 е полезен за развитието и узряването на яйцеклетките!

Vital Woman и Vital Man са комплексни добавки с антиоксидантно действие, съдържащи фитоестрогени, вещества от растителен произход, оказващи позитивна подкрепа на тялото за създаване на полови хормони, необходими за здравословен и хармоничен сексуален живот. Те имат антистресово и отпускащо действие върху партньорите, дават им умствена и физическа енергия, подобряват настроението, като по този начин повишават либидото и сексуалното желание, балансират хормоналната дейност, като регулират узряването на мъжките или женските полови клетки, осигурявайки качествено оплождане и развитие на плода.

ЗНАЧЕНИЕТО НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЗПЛОДИЕ ПРИ ПАРТНЬОРИ (СЕМЕЙНА СТЕРИЛНОСТ)

  • Значението на хранителните добавки отдавна е доказано и признато.
  • Стресът и при двата пола променя хормоналната активност на организма, засягайки качеството на оплождане, респективно безплодието.
  • Венерическите инфекции са често срещана причина за безплодие, много пъти дори без видими симптоми.
  • Начинът на живот, неправилното хранене и затлъстяването са причинени от липсата на различни витамини, минерали, есенциални аминокиселини и ненаситени мастни киселини.
  • Всички тези фактори, и следователно тяхното въздействие могат да бъдат предотвратени, но също така, са в основата на помощта при лечението на безплодие и при двата пола. Това се доказва и от многобройните положителни резултати.

ОТ ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ ЗА КАЧЕСТВОТО Е СУПЛЕМЕНТАЦИЯТА:

  • Минералите да са в хелатна форма;
  • Витамините да са от естествени източници, със забавено освобождаване (delayed release), т. е. да са с относително постоянна концентрация в кръвта за продължителен период от време.
  • Мастноразтворимите витамини A, D, Е и К да са под формата на про-витамини, които не могат да бъдат предозирани.

Всички добавки на Calivita Internaional могат да бъдат поръчани онлайн: https://calivita.bg/products

Автор на статията: Д-р Ярослава Хован-Сомборач, специалист по превантивна медицина, ръководител на Център за епидемиология и медицинска статистика

Всички продукти на Calivita International: https://calivita.bg/products

Свързани статии

Решения при синдром на раздразнените черва

Решения при синдром на раздразнените черва

АвторСиндрома на раздразнените черва е все по-често срещано състояние и в тази статия ще откриеш повече за това какво представлява то, какви са причините и рисковите фактори и не на последно място какво можем да направим. Освен това ще се спрем на различните стратегии...

Epsom Detox Caps: Освободи се от запека с английска сол на капсули

Epsom Detox Caps: Освободи се от запека с английска сол на капсули

АвторЛекият запек, който се появява от време на време, може да не изглежда прекалено натоварващ нито за тялото, нито за настроението ти. Но в действителност това състояние не е толкова невинно: то може да се превърне в ежедневна неприятност и да направи живота...

Purest Sea Essence: Мощната алкализираща сила на чистите водорасли

Purest Sea Essence: Мощната алкализираща сила на чистите водорасли

АвторВ много отношения новото време следва естествения си ход. Откритията и подобренията изобилстват и ни помагат да вършим работата си по-бързо, да живеем по-добре и по-лесно. Но това, което би могло да работи добре в някои области, не е задължително да важи за...

Предложения в нашия онлайн магазин