+359878941010 manager@qlife.bg
Select Page
Колаген: За какво да внимаваш, когато избираш
Колаген GlamUp

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

Знаеш ли, че колагенът е един от основните компоненти на човешкото тяло, а с възрастта производството му намалява? В тази статия ще откриеш кое е най-важното за него, как да си го набавяш и за какво да внимаваш, когато приемаш хранителни добавки с колаген.

Колагенът – основна структурна единица в тялото

Колагенът е важен и основен компонент на кожата (75% от общото количество белтъчини в кожата), най-разпространеният структурен белтък, синтезиран от човешкия организъм, съставен от множество аминокиселини. Според химичния си състав той е неразтворим протеин и се намира в кожата, сухожилията, кръвоносните съдове, костите, хрущялите, зъбите, роговицата и други съединителни тъкани. За да произвежда колаген, организмът ни се нуждае от наличието на пролин, глицин, витамин С, цинк и мед.  

Ролята на колагена в човешкия организъм 

Въпреки че човешкото тяло само произвежда колаген, доказано е, че с възрастта производството му намалява. Симптом за това може да бъде появата на бръчки по кожата или неочакваната поява на болки в ставите по време на преход. За съжаление, подобни ситуации, които не могат просто да се оправдаят с напреднала възраст, могат да доведат до нужда от прием на високи дози колаген, повече, отколкото самото тяло е в състояние да произведе. Такива ситуации са физически наранявания, автоимунни заболявания и появата на петна от акне или други кожни образувания.

Богато съдържание – много ползи

Сред основните роли, които колагенът играе в организма, са: 

 • осигурява здравина и еластичност на кожата;
 • подпомага развитието на ноктите, като подобрява скоростта им на растеж и намалява честотата на чупене;
 • поддържа косата – пептидите в колагена допринасят за образуването на кератин;
 • предотвратява триенето на ставния хрущял по време на движение и спомага за възстановяването на хрущялите, сухожилията и ставите;
 • може да предотврати заболявания като остеоартрит, остеопороза, подагра, ревматоиден артрит;
 • подпомага нормалната минерализация на зъбите;
 • допринася за възстановяването на мускулите след физическо натоварване;
 • поддържа еластичността и нормалната функция на белите дробове;
 • подпомага регенерацията на клетките на стомашно-чревната система;
 • поддържа еластичността на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението;
 • подобрява зрителната функция и тонизира очните ябълки.

Какви са последиците от недостатъчните нива на колаген?

С намаляването на естественото производство на колаген е възможно да възникнат дефицити. Недостатъчното количество колаген се проявява по много начини, сред които:

 • състарен вид на кожата с ясно изразени бръчки;
 • крехка, увредена кожа;
 • влошено кръвообращение;
 • намален мускулен тонус и сила;
 • влошени зрителни функции;
 • увреждане на стомашно-чревната, белодробната или костно-ставната система.

Какви са видовете колаген?

Идентифицирани са около 29 вида колаген, които се различават според молекулярния си състав. Сред тях има пет основни вида, които се срещат в човешкото тяло и това са: 

 • Тип I – съставлява повече от 90 % от колагена в организма и се намира в състава на кожата, костите, сухожилията и връзките;
 • Тип II – намира се в еластичния хрущял, поддържащ ставите;
 • Тип III – намира се в мускулите, кръвоносните съдове и други вътрешни органи;
 • Тип IV – намира се в слоевете, изграждащи кожата;
 • Тип V – намира се в роговицата на очите, в някои слоеве на кожата, в косата и в някои плацентни тъкани.

Хранителни добавки, съдържащи колаген

Повечето хранителни добавки, съдържащи колаген, са съставени от типове I, II и III, които обхващат по-голямата част от колагена в организма.

Те се срещат в 3 форми: хидролизиран колаген, желатин и ненаситен колаген тип II. Хидролизираният колаген се усвоява най-лесно от организма, като има бърза чревна абсорбция. Колагенът под формата на желатин се получава чрез варене, като това е най-разпространената форма. Неденатурираният колаген тип II е формата, която организмът асимилира най-трудно.

Хранителните добавки с колаген се различават и по отношение на източниците, от които произхожда – от животински и от растителен произход. Хранителните добавки с колаген са от животински произход и се извличат от говеда, свине, птици, риба.

Не съществуват добавки с колаген от растителен произход, тъй като растенията не съдържат колаген; ролята на тези вегански добавки е да стимулират производството и синтеза на колаген от организма.

Фактори, определящи количеството на ендогенния колаген

Съществуват много фактори, които допринасят за намаляване на производството на колаген в тялото. Сред тях са възрастта, радиацията, храненето, стресът. 

Най-важният фактор, определящ наличието на ендогенния колаген, е възрастта. След 20-годишна възраст производството на колаген започва да намалява с около 1% всяка година.   

Друг фактор е излагането на слънчева радиация, която причинява промени в ДНК на клетките, произвеждащи колаген, които се влияят от свободните радикали, причиняващи оксидативен стрес на тези клетки. 

Някои провъзпалителни храни (захар, месо, прости въглехидрати) стимулират възпалението, което води до фрагментиране на протеиновата верига и стимулира процеса на преждевременно стареене на кожата.

Друг негативен фактор е психологическият стрес, който води до ниско ниво на възпаление в тялото, което може да намали производството на ендогенен колаген.

Тютюнопушенето и алкохолът са два други провъзпалителни фактора, които също се свързват с намалени нива на колаген и преждевременно стареене чрез оксидативен стрес, предизвикан в клетките, произвеждащи колаген.

И не на последно място, индивидуалната генетична обусловеност влияе – положително или отрицателно – върху производството на колаген.

Защо е важно да се приема допълнително колаген с храната?

Някои от факторите, влияещи върху нивата на колаген в организма трудно могат да се променят, затова допълнителната суплементация с продукти, съдържащи колаген е много ценна. Тя няма за замени нуждата от промяна в начина на живот, но заедно с нея може да доведе до най-добри резултати.

Ползите се отразяват на цялото тяло – подобряване не само на външния вид, но и на цялостната хомеостаза – здравето на зъбите, сърцето, кръвоносните съдове, костите, ставите, мускулите, очите, зъбите.

Как да избереш правилните колагенови продукти?

За да се възползваш максимално от приема на колагенови продукти, спазвай следните правила:

1. Консумирай адекватно количество: около 10-20 грама/ден. 

 1. Избери продукти на основата на хидролизиран колаген: проучванията показват, че той се усвоява по-лесно от стомашно-чревния тракт, като се разгражда частично в процеса на хидролиза. След това фрагментите на колагена се абсорбират и се пренасят чрез кръвния поток, за да окажат своето въздействие върху организма. 
 1. Избери прахообразни продукти: те са най-способни да осигурят необходимото количество колаген и са лесни за консумация – просто ги разтваряш в течност. Ако предпочиташ, може да откриеш продукти и под формата на таблетки, напитки или други. 
 1. Избери продукти с ”чист” състав: избягвай препарати с изкуствени подсладители, изкуствени оцветители, консерванти, други хранителни алергени.

#glamUp: Най-добрият избор за продукт с колаген

Сега вече знаеш всичко най-важно за колагеновите продукти. #glamUp на Calivita е продукт, който отговаря на всички посочени критерии, като прахообразната му форма и приятен вкус, го правят изключително лесен за ежедневна употреба. Той съдържа:

 • Много висока концентрация на хидролизиран колаген (10 г), както и други важни съставки за забавяне на стареенето на кожата;
 • Хиалуронова киселина (която контролира хидратацията на тъканите и преноса на вода) екстракт от нар, алфа-липоева киселина, коензим Q10, витамин Е (антиоксиданти – хранителни вещества, които предотвратяват или забавят някои видове клетъчно разграждане, причинено от въздействието на свободните радикали; свободните радикали са нестабилни молекули, произвеждани от организма като реакция на вредни фактори на околната среда);
 • Бета-каротин = провитамин А (витамин, който допринася за здрава кожа, очи, коса и зъби).

Активните съставки на #glamUp намаляват дълбочината на бръчките, подобряват хидратацията и еластичността на кожата, облекчават възпаленията и предпазват клетките от негативното въздействие на свободните радикали.

Съставът му е “чист”, без консерванти, оцветители, захар и други генетично модифицирани съставки.

Продуктът се препоръчва за хора над 20-годишна възраст за поддържане на еластичността на кожата, стимулиране на клетъчната регенерация и забавяне на процеса на стареене на кожата.

#glamUp е хранителна добавка под формата на прах, която се предлага в щедра грамажна опаковка, с включена мерителна лъжица (500 г прах). 

Лесен за консумация: Смеси една порция (17 г) прах в 250 мл вода дневно. Резултатите ще бъдат видими само след няколко седмици редовен прием. 

Има няколко лекарски препоръки, които е добре да вземеш под внимание, когато консумираш #glamUp. 

Ако приемаш антикоагуланти на основата на варфарин (тъй като коензим Q10 и витамин Е могат да повлияят на тяхната ефективност) и лекарства за понижаване на кръвната глюкоза (тъй като колагенът и алфа-липоевата киселина могат да повлияят на тяхната ефективност), е добре да се посъветваш с твоя лекар, преди да допълниш диетата си с колаген.

Кога можеш да очакваш резултати? 

Проявата на първите резултати зависи от фактори като начина на хранене и свързания с него начин на живот, генетична предразположеност, последователността и търпението, с което разполагаме. 

Обикновено подобренията във външния вид на кожата настъпват за 1-3 месеца, подобренията в костно-ставната система – за 6 12 месеца, подобренията в мускулната маса и сила – за около 3 месеца, а подобренията в здравето на ноктите – за 6 месеца.

Има ли някакви неблагоприятни ефекти от добавките с колаген?

Висококачествените добавки с колаген могат да се консумират безопасно от повечето хора, дори и да има неблагоприятни ефекти, те са изключително редки. При някои продукти има риск от замърсяване с тежки метали, пестициди или други вещества, затова е важно да избираш проверен продукт, от добра компания. 

Възможно е да се появят алергични реакции към често срещани хранителни алергени в консумираните продукти.

Възможно е да се появят и реакции като гадене/повръщане, подуване и тежест в корема.

Има ли взаимодействия с други лекарства?

Висококачествените добавки с колаген могат да се консумират безопасно от повечето хора, дори и да има неблагоприятни ефекти, те са изключително редки. При някои продукти има риск от замърсяване с тежки метали, пестициди или други вещества, затова е важно да избираш проверен продукт, от добра компания. 

Възможно е да се появят алергични реакции към често срещани хранителни алергени в консумираните продукти.

Възможно е да се появят и реакции като гадене/повръщане, подуване и тежест в корема.

Има ли някакви неблагоприятни ефекти от добавките с колаген?

Препоръчително е пациентите, приемащи антикоагулантни или антихипертензивни лекарства, да потърсят лекарски съвет, преди да допълнят диетата си с колаген. 

Колагенът е белтък, така че употребата на твърде много белтък може да бъде вредна за пациенти с патологии, които засягат белтъчния метаболизъм.

Поръчай #glamUp в онлайн магазина на Calivita

Свързани статии

Ползи от добавките на Calivita

Ползи от добавките на Calivita

Автор  През годините разбрахме, че здравето и доброто настроение изискват цялостен подход отвътре-навън. Продуктите на Calivita поддържат и защитават естествения баланс на тялото. Десетилетия опит стоят зад създаването на портфолио от над 100 продукта с...

Хранително отравяне. Превенция, разпознаване и третиране

Хранително отравяне. Превенция, разпознаване и третиране

АвторХранителното отравяне е състояние, причинено от консумация на храна, заразена с бактерии, вируси, паразити или токсични химикали. Замърсените храни могат да варират от недостатъчно добре сготвено месо до недостатъчно добре сготвени зеленчуци или непастьоризирано...

Хидрартроза или вода в коляното

Хидрартроза или вода в коляното

АвторХидрартроза (излив в коляното) е медицински термин, който се отнася до натрупването на течност във вътрешността на дадена става. Произходът на термина е от гръцки: hydor - вода; arthron - става; osis - болест. Тя може да се появи във всяка става, но засяга...

Предложения в нашия онлайн магазин