+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница
Признаци на недостиг на хром
Хранене при менопауза

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

Хромът е минерал, който се съдържа в тривалентна форма в някои храни и хранителни добавки, има подобен на инсулина ефект и се използва като помощно средство при диабет, метаболитен синдром, затлъстяване, акне, синдром на поликистозните яйчници и хиперхолестеролемия. Проучванията показват, че недостигът на хром е свързан с повишена глюкоза на гладно, циркулиращ инсулин, холестерол, триглицериди и ниска мускулна маса. Симптомите на недостиг на хром са: дисбаланс в теглото, нездравословен глад, липса на енергия, повишени нива на глюкоза, намалена способност за концентрация. Хромът потенцира ефекта на други лекарства и добавки. Например в комбинация с екстракт от гроздови семена той понижава нивата на LDL холестерола, а в друго проучване в комбинация с бета-блокери повишава нивата на HDL („добрия“ холестерол).

Хром и инсулинова резистентност

Хромът играе съществена роля в регулирането на инсулиновия, въглехидратния, липидния и протеиновия метаболизъм. Хромът е важен фактор за повишаване на инсулиновата активност.

Какво представлява инсулиновата резистентност и защо трябва да я избягваме?

Когато страдаме от инсулинова резистентност, образуваният инсулин не се използва и чрез механизъм на отрицателна обратна връзка. Панкреасът освобождава още повече инсулин, който не се използва.

Високото ниво на инсулин води до диабет, висцерални мазнини, атеросклероза, бъбречни, очни и неврологични нарушения. Проучванията показват, че хората с диабет тип 2 имат по-ниски нива на хром, отколкото тези без диабет. 

Инсулиновата резистентност е налице и при две важни патологии при жените: поликистозни яйчници и гестационен диабет. Сред хората в риск са спортистите (които губят минерали и витамини поради прекомерното потене и повишения прием на вода), диабетиците, бременните жени и възрастните хора (нивата на хром намаляват с възрастта).

Недостигът на хром може да доведе не само до нарушена инсулинова функция, но и до потискане на протеиновия синтез. Това възпрепятства поддържането на нормална мускулна маса и ускоряването на метаболизма.

Метаболитният синдром е комбинация от състояния. Той може да доведе до високо кръвно налягане, хипергликемия, излишни висцерални мазнини и необичайно високи нива на холестерола/триглицеридите. Това увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет.

Метаболитният синдром засяга 40% от хората над 60 години. Няколко проучвания показват, че добавките с хром подобряват действието на инсулина и понижават сърдечносъдовия риск, особено при хора с наднормено тегло.

Хром и затлъстяване 

Нивото на затлъстяване в развитите страни се увеличава значително всяка година. До 2022 г. в света ще има един милиард души със затлъстяване, от които 650 милиона са възрастни, 340 милиона юноши и 39 милиона деца.

При изследване на 40 плувци, които са получавали 400 μg хром пиколинат дневно, изследваните лица са увеличили мускулната си маса с 3,3%. Те също така са намалили мастната си маса с 6,4% в сравнение с плацебо групата.

Установено е, че недостигът на хром е причина за преяждане. Преяждането е все по-често срещано хранително разстройство сред младите хора, съпроводено с чувство на нещастие, дистрес и липса на контрол.

Хромът участва и в метаболизма на липидите и въглехидратите. Проучванията показват, че приемът на хром в продължение на 24 седмици при 644 участници им е помогнал да свалят 1 допълнителен килограм в сравнение с плацебо групата.

Следователно добавката с хром е ефективна в борбата с излишните килограми. За постигане на максимален ефект хромът се препоръчва заедно с балансирана диета и редовен спорт.

Хромът и желанието за сладко 

Желанието за определени храни ни показва различни дефицити в организма. Желанието за сладко често издава недостиг на хром. Не трябва да се чувстваме виновни, когато имаме нездравословен глад, а трябва да се вслушваме в тялото си и да разберем защо се появяват тези бягства.

Проучванията показват, че приемът на добавки с хром намалява приема на храна, нивата на глад и нездравословните пристрастявания.

Хромът увеличава броя на глюкозните транспортери, с други думи намалява кръвната захар и възпаленията в организма. В проучване, проведено сред 1000 здрави жени, е доказано, че добавката с хром намалява приема на въглехидрати с 50%.

Сладкишите са актуален проблем, вече не се движим достатъчно, за да използваме приетата глюкоза, а захарта се добавя към всички преработени в търговската мрежа храни. В допълнение към възпалителните заболявания, акнето и диабета, захарта се счита за фактор при раковите заболявания.

Желанието за сладко често се свързва и с депресията, тъй като се смята, че сладкото облекчава тревожността. Ползите от хрома се наблюдават още по-ясно при хора, страдащи от депресия или внезапни промени в настроението. Правилното количество хром може да повлияе не само на фигурата и здравето ни, но и на настроението ни.

Други ползи от хрома 

Хромът подпомага правилното функциониране на централната нервна система. Инсулинът спомага за поддържането на метаболизма на глюкозата, включително в мозъка, и по този начин подпомага поддържането на здравето на мозъка и когнитивните функции, които се нарушават с възрастта. Хромът поддържа здравето на мозъка и намалява ефекта от стареенето.

Хромът оказва подкрепа в борбата с акнето, лекува рани и забавя стареенето. Акнето е заболяване, което ни показва, че организмът не е в равновесие.

Патофизиологията на акнето се основава на възпаление в организма, хормонален и глюкозен дисбаланс. Хромът спомага за поддържането на постоянно ниво на глюкозата и инсулина. Диета, богата на хром, избягване на прости въглехидрати (и млечни продукти, лактозата принадлежи към категорията на дизахаридите) и закуски между храненията, както и достатъчна консумация на вода са златните правила за чист тен.

Chromium Max 500: Регулирай метаболизма с лекота

Menopausal Formula

Продуктът Chromium Max 500 от Calivita е с висока концентрация на хром, една капсула се равнява на 5 порции броколи (420 гр.).

Абсорбцията на хром в червата е много ниска. Само 2,5% се усвояват, така че приемането на хранителни добавки е много трудно.

Chromium Max 500 съдържа пиколинат хром, който се усвоява лесно. Препоръчва се да се приема с голяма чаша вода и да се избягва комбинирането му с калциев карбонат или лекарства, които понижават киселинността на стомаха. Chromium Max 500 е ефективно решение за предотвратяване на недостига на хром и всички здравословни проблеми, които се появяват с течение на времето.

Превантивната медицина е ключът към здравословния живот, не пренебрегвай нуждите на организма си и запази красотата и доброто си състояние възможно най-дълго.

Свързани статии

Решения при синдром на раздразнените черва

Решения при синдром на раздразнените черва

АвторСиндрома на раздразнените черва е все по-често срещано състояние и в тази статия ще откриеш повече за това какво представлява то, какви са причините и рисковите фактори и не на последно място какво можем да направим. Освен това ще се спрем на различните стратегии...

Epsom Detox Caps: Освободи се от запека с английска сол на капсули

Epsom Detox Caps: Освободи се от запека с английска сол на капсули

АвторЛекият запек, който се появява от време на време, може да не изглежда прекалено натоварващ нито за тялото, нито за настроението ти. Но в действителност това състояние не е толкова невинно: то може да се превърне в ежедневна неприятност и да направи живота...

Purest Sea Essence: Мощната алкализираща сила на чистите водорасли

Purest Sea Essence: Мощната алкализираща сила на чистите водорасли

АвторВ много отношения новото време следва естествения си ход. Откритията и подобренията изобилстват и ни помагат да вършим работата си по-бързо, да живеем по-добре и по-лесно. Но това, което би могло да работи добре в някои области, не е задължително да важи за...

Предложения в нашия онлайн магазин