+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница
Решения при синдром на раздразнените черва
Gummy Kids мултивитамини за деца

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

Синдрома на раздразнените черва е все по-често срещано състояние и в тази статия ще откриеш повече за това какво представлява то, какви са причините и рисковите фактори и не на последно място какво можем да направим. Освен това ще се спрем на различните стратегии и лечения за справяне и облекчаване на тези симптоми.

Какво представлява синдромът на раздразнените черва? 

Синдромът на раздразнените черва, известен още като синдром на раздразненото дебело черво, е функционално стомашно-чревно разстройство, което засяга дебелото черво, причинявайки болка или дискомфорт в корема. Освен това се наблюдават промени в движението на червата (запек, диария, понякога редуващи се). Според изследователите около 25% от населението, независимо от възрастта, изпитва това състояние.

То може да окаже значително въздействие върху качеството на живот, като пречи на ежедневните дейности и причинява физически и емоционален дискомфорт.

Важно е да се подчертае, че синдромът на раздразненото дебело черво е хронично и комплексно състояние, а лечението и справянето със симптомите може да варира при различните пациенти. Терапевтичните подходи включват промени в диетата, управление на стреса, използване на медикаменти и други персонализирани стратегии, съобразени с индивидуалните нужди на пациента

Често срещани симптоми на синдрома на раздразнените черва

Най-често срещаните симптоми на раздразненото дебело черво са:

Коремна болка, спазми или подуване на корема;

Диария или запек – понякога с редуване на слуз в изпражненията;

Затруднена дефекация;

Липса на апетит;

Чувство на гадене. 

В допълнение към стомашните симптоми могат да се появят и извънчревни симптоми, като хронична умора, тревожност или депресия, главоболие, дори нарушения на съня.

Не е необичайно пациентите да имат редуващи се епизоди на запек с диария.

Често тези симптоми не са постоянни. Те могат да варират по интензивност и да се изострят от стресови ситуации или други индивидуални фактори (напр. неправилно хранене).

Проучванията показват, че вероятността жените да развият синдром на раздразненото дебело черво е два пъти по-голяма от тази при мъжете. Тази полова разлика в честотата може да се обясни със сложна комбинация от биологични, хормонални, психологични и социални фактори.

Фактори, които допринасят за синдрома на раздразненото черво

Факторите, които могат да допринесат за различията при двата пола, включват:

Хормони

Хормоналните колебания, като например тези, които настъпват по време на менструалния цикъл или менопаузата, могат да повлияят на функцията на стомашно-чревния тракт и да влошат симптомите на раздразнените черва при жените.

 Чувствителност на организма

Проучванията показват, че жените може да имат повишена чувствителност към усещанията в червата, което може да допринесе за развитието на симптоми на раздразнено дебело черво.

Стрес и безпокойство

Жените често са по-податливи на стрес и безпокойство, които са известни рискови фактори за синдрома на раздразнените черва. Тези негативни емоции могат да влошат симптомите и да повлияят на тежестта на състоянието.

Важно е да се подчертае, че тези различия между половете по отношение на разпространението на СРЧ изискват специално внимание към подхода и лечението на това състояние, за да се осигури подходяща и персонализирана грижа за всеки засегнат пациент.

Причини за синдрома на раздразнените черва

Няма точна причина, отговорна за развитието на раздразнените черва. Според много проучвания тази недостатъчна активност на гладката мускулатура на дебелото черво може да се дължи на:

тежки инфекции (остра диария, причинена от норовирус/ротавирус, E.coli, Salmonella);

– наличие на стрес от ранна възраст;

промени в чревния микробиом (микробна флора). 

Рисковите фактори, които допринасят за появата или изострянето на раздразнените черва, са:

Чревни микробни дисбаланси

Промените в чревната флора или дисбиозата могат да допринесат за появата или влошаването на симптомите на раздразнените черва.

– Начин на живот

Фактори като липса на редовни физически упражнения, нездравословни хранителни навици и прекомерна консумация на алкохол или кафе могат да допринесат за развитието или влошаването на симптомите на раздразнените черва.

– Лекарства

Най-често това е злоупотреба с антибиотици, които влияят на чревната флора, слабителни или антиацидни средства.

– Заседнал начин на живот

Намалената физическа активност допринася за намаляване на чревната перисталтика.

– Диета

Излишъкът от фруктоза, лактоза и сорбитол в частност може да допринесе за развитието на СРЧ.

Как се поставя диагноза?

Диагнозата се поставя от гастроентеролог или интернист след снемане на подробна анамнеза и е предимно клинична, като при наличие на предупредителни признаци (кървене в изпражненията, необяснима загуба на тегло, анемия и т.н.) се препоръчват кръвни тестове и параклинични изследвания.

Изследването на жива капка кръв също може да даде добра представа за състоянието на стомашно-чревния тракт чрез анализ на капка периферна кръв в тъмнополев микроскоп.

Възможности за лечение

Не съществува едно-единствено лечение, което да доведе до напълно излекуване. Лечението на синдрома на раздразненото дебело черво включва основни промени в начина на живот.

Тъй като проявите на това разстройство са много различни при отделните хора, лечението трябва да започне с противодействие на основната му причина, т.е. премахване на стреса, подобряване на емоционалното състояние и промяна на начина на живот. Съществува много тясна връзка между стреса, емоционалните сътресения и раздразненото дебело черво (създава спастичност на дебелото черво).

1. Хранителен режим – това е тема, която все още се изучава интензивно, някои храни вече се свързват с влошаване на симптомите (шоколад, млечни продукти, газирани напитки). Хранителният режим трябва да се променя според поносимостта на пациента, към кои храни той забелязва дискомфорт/болка и да се избягва злоупотребата с кафе и тютюн. Препоръчително е да се изключи консумацията на захар, рафинирани въглехидрати, пържени храни и преработени продукти заедно с хлебни изделия.

 2. Хидратация – пиенето на течности (основно вода) помага за облекчаване на запека.

3. В допълнение към промените в начина на живот и храненето е добре да се приложи билково лечение.

Нашите препоръки за превенция и облекчаване на раздразнените черва и за правилното функциониране на храносмилателния тракт е добра консумация на фибри и пре/пробиотици.

Хранителни добавки

Nopalin от Calivita съдържа екстракт от кактус нопал, който е изключително богат източник на фибри.

Той стимулира процеса на детоксикация, засилва метаболизма и предотвратява усвояването на мазнините, като същевременно осигурява по-дълго усещане за ситост. Това, което ми харесва, е, че продуктът е на растителна основа и е 100% натурален екстракт от нопал.

Друг продукт, който подпомага здравословното функциониране на храносмилателния тракт и има високо съдържание на водоразтворими фибри, е Pure Inulin. Този 100% чист инулин на прах се извлича от цикория и може да се добавя към всяка храна или напитка, като облекчава запека и подуването на корема.

Споменахме и за консумацията на пре- и пробиотици. И тук имам една препоръка, а именно ProbioBalance, продукт, подходящ както за деца, така и за възрастни. Той съдържа в състава си както пребиотици, така и пробиотици, което го прави комплексен и пълноценен продукт. 

Допълнителни препоръки

Психологическа терапия (когнитивно-поведенческа терапия), която може да подобри значително симптомите и начините за справяне със стреса в ежедневието.

Ежедневно движение

Научно доказано е, че редовните физически упражнения (дори бързото ходене) помагат за намаляване на стреса, тревожността и стимулират контракциите на чревната стена.

В заключение, не съществува перфектна рецепта, която гарантирано да предотврати епизодите на раздразнено дебело черво. Вярваме, че трябва да има баланс във всичко, което правим, от начина на живот, диетата и психическото състояние.

Свързани статии

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

АвторКуркумата е растение от семейството на джинджифила и по произход е от Индия и Югоизточна Азия. Традиционно се използва като подправка и оцветяващ пигмент в различни храни и е също толкова чудесно като естествен консервант. Знаеш ли, че куркумата е това, което...

Витамини и растения, които подобряват партньорските отношения

Витамини и растения, които подобряват партньорските отношения

АвторПодобряването на отношенията в една двойка включва сложна формула от фактори, включително комуникация, взаимно разбиране, емоционална подкрепа и уважение. Въпреки това има някои вещества и храни, които се свързват с общи ползи за здравето и могат косвено да...

Epsom Detox Caps: Освободи се от запека с английска сол на капсули

Epsom Detox Caps: Освободи се от запека с английска сол на капсули

АвторЛекият запек, който се появява от време на време, може да не изглежда прекалено натоварващ нито за тялото, нито за настроението ти. Но в действителност това състояние не е толкова невинно: то може да се превърне в ежедневна неприятност и да направи живота...

Предложения в нашия онлайн магазин