+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница
Овладей алергията с природни средства
пролетни алергии

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева дават сигурен знак за края на зимата. За съжаление, обаче, те се свързват и с началото на пролетните алергии и някакъв вид дискомфорт за милиони хора по света. Основен виновник за симптомите на пролетната алергия обикновено е цветният прашец, но мухълът също може да бъде причинител.

Какво представлява алергията?

Алергията е реакция, предизвикана от свръхчувствителност към някакъв причинител. Същността на проблема при алергията е лъжливото алармиране на имунната система. При нормално функциониране, задачата на имунната система е да разпознае и да отстрани вредните причинители. Тя лесно може да разпознае „обикновените” безвредни за организма вещества от вредните. В този случай, имунната система погрешно ги идентифицира и започва засилена „атака” срещу тях. Започва да се бори срещу безвредните вещества и поради това освободената от нея енергия предизвиква алергични симптоми.

Причини и алергени

Причините и причинителите на алергии са различни, но най-голям „неприятел” е цъфтежът на осила (Ambrosia elatior). Амброзията предизвиква поленова алергия, т.е. хората забелязват симптомите, чак когато растението започва да образува полен. Резултатите от научни изследвания са доказали, че ако в един куб. метър въздух концентрацията на полен е от 30 до 50 частици, това вече може да причини алергия. Поленова алергия може да бъде причинена също от цъфтежа на върбите, тополите, тревата и глухарчетата, липите, житните растения и т.н.

Появата на алергична хрема или конюнктивит са едни от най-леките проявления на поленовата алергия, определена като „сезонно” заболяване. Това, обаче, е само началото на злото – следва астма, която не би могла да се нарече сезонно заболяване. Могат да се появят и други по-тежки заболявания, като анафилактичен шок, алергични поражения на стомашно-чревния тракт и др.

Данни от проучвания сочат, че освен пролетните алергии около 30% от младото поколение на планетата страда от различни други форми на алергични и кожни прояви.

Предполага се, че те са в резултат от засилващата се урбанизация, употребата на нови и все по-агресивни химикали, засилващият се процес на индустриализация, често пъти ненужното, масово използване на медикаменти и т.н.

Последствия от алергиите

Алергичните кожни заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. За съжаление, статистическите очаквания, че към 2015 година всеки втори човек на планетата ще страда от някаква алергия, в днешно време се потвърждава.

Най-присъщите проявления на алергичните заболявания са насочени към един от най-често засегнатите органи, кожата. Кожата е в непосредствен контакт с околната среда и е органът, който ни защитава от вредните въздействия, които ù се отразяват негативно. Изражение на това са цял комплекс от различни медицински проблеми: контактен дерматит, атопичен дерматит, уртикария, алергични васкулити, отоци, кожни реакции към лекарства и т.н. Причината за тези проявления са обект на сериозни медицински проучвания, но едно е сигурно: всяко от тях трябва да се диагностицира, преди да се пристъпи към съответното лечение.

Класическа терапия

Класическата лекарствена терапия на алергиите най-вече цели потискане на алергичната реакция. Това, обаче, се оказва неефективно поради това, че след спиране на лечението с тези медикаменти изключително бързо се достига до възвръщане на симптоматиката. Това е в ущърб на пациентите, които нерядко стават абонати на фармацевтичната индустрия до живот. Успешно потискайки свръхреакциите на своя организъм, те получават някои неприятни и увреждащи организма странични ефекти.

Терапия с природни средства и промяна в начина на живот

Именно затова, един по-различен подход под формата на комплекс от мерки, може да позволи на алергичния човек да се освободи от проявите на алергията и от зависимостта към медикаментозните средства за лечението им.

Този комплекс най-общо включва здравословен начин на живот със спазване на известни прости правила, подходяща двигателна активност и не на последно място прием на хранителни добавки, съдържащи необходимите активни съставки, които могат да подпомогнат работата на алергично преустроения организъм да си възвърне здравословното равновесие.

Симптоми на пролетните алергии

Общите симптоми на пролетните алергии могат да включват: хрема или запушен нос, кихане, кашлица, драскащо гърло, сърбеж в устата, ушите, носа и гърлото, възпалени, влажни очи, тъмни кръгове под очите, подути синуси. Понякога алергична реакция може да се прояви в падане на кръвното налягане и отоци на цялата глава, даже до промяна в чертите на лицето.

Тежестта на симптомите се определят от специфичните растения, дървета и цветя, от местоположението, където се намират, и от времето също. В топлите и сухи дни има най-голям брой полени, особено сутрин. Вятърът може да влоши симптомите, тъй като цветният прашец е въздушен. Дните, които са дъждовни и влажни, имат по-нисък брой полени от слънчевите.

Пролетните алергии могат да започнат по-рано и да продължат по-дълго след мека зима. Нетипично топлото време позволява на дърветата да започнат да опрашват по-рано, удължавайки пролетния сезон на алергиите. Изменението на климата може да представлява повишен риск от засилени алергични реакции в много части на света. В допълнение към по-топлото време, въглеродният диоксид – парников газ, свързан с глобалното затопляне – също така насърчава по-енергичния растеж на растенията и следователно увеличава производството на цветен прашец.

Подходящи продукти на CaliVita

CaliVita предлага комбинация от продукти, приемът на които може да стимулира противоалергичната и имунна защита, по-високата устойчивост към стрес, позитивната подкрепа върху здравословната функция на съдовите стени и благоприятно поддържане на здрава костна и нервна система, състояние на кожата, ноктите и косата и нормалната функция на мускулите.

Има разнообразни начини за справяне с алергиите, които всеки потърпевш добре е усвоил. През последните години хората все по-често предпочитат профилактиката като мярка за предпазване от проявленията на алергичните реакции, използвайки хранителни добавки, съдържащи активни съставки от природни източници.

CaliVita предлага продукти, които могат да окажат позитивна подкрепа на тялото в борбата срещу алергиите, които могат да се използват самостоятелно или като комбинация от един или повече от тях.

Organic Noni с органични плодове, Noni caps, Noni Liquid

Едни от най-ценните, доказали се във времето, са продуктите на CaliVita, чиято основна активна съставка е полинезийското растение Morinda Citrifolia (нони). Екстрактът от плода нони притежава изключителни имунозащитни свойства. Съдържа ензими и 18 различни аминокиселини, включително такива, които са основните градивни единици на протеините. Богат е на витамини и минерали (натрий, калий, желязо манган и магнезий), които заедно спомагат за нормализиране на клетъчните процеси, подобряване на метаболизма и активиране на защитните механизми на организма срещу възпаления.

Най-важното качество на нони е, че има антиалергично действие. Нони намалява интензивността на алергичните симптоми, риска и честотата на тяхното появяване.

Продуктите, съдържащи нони могат да се намерят под формата на хранителни добавки в течна форма или капсули. Сега на пазара се предлага и сок от органично нони в комбинация с органични плодове, за по-цялостна грижа за здравето.

Екстрактът от нони може да се приема от всеки.

Може да се приема заедно с други добавки към храната, включително и с лекарства.

GraVital Juice

GraVital Juice е супер плодов сок, чиито главни активни съставки са Гравиола и Алое вера. Полифенолите в Алое вера, широко разпространено и познато в медицината растение, потискат развитието на бактерии като Е.coli, Staphylococcus aureus и Pseudomona. Плодът съдържа минерали, големи количества витамин С и витамини от група В. Вкусът му е изключително приятен и наподобява този на ягода и ананас.

Гравиола се използва от далечни времена срещу бактериални и гъбични инфекци, както и срещу множество възпаления. Екстрактът от Гравиола е с доказан ефект в инхибирането на бактериална полиферация и разпространението на херпес вируса.

Другите две важни и добре познати съставки на сока са Мангостен и Нопал. Мангостенът е рядък плод, съдържащ биологично активни вещества, благоприятстващи работата на имунната система. Смокиновият кактус Нопал съдържа витамин С, бета каротин, калций, магнезий, пектин, желязо, фибри, аминокиселини и др. Спомага за детоксикацията на организма, пречи на абсорбцията на мазнините и ускорява тяхното разграждане.

Комбинацията от съставките в сока GraVital доказано могат да противодействат на вирусни инфекции, както и на болките и възпаленията при артрит или ревматизъм.

Витамин С 300 Plus

Витамин С има изключително значение за стимулиране на имунитета и противоалергичната защита на организма. Той е от ключово значение за превенция на кожни алергии, тъй като отговаря за поддържане на здравословното състояние на съединителната тъкан, съдовите стени и изграждането на кожата.

Витамин С спомага за уплътняване на стените на капилярите и намаляване на тяхната пропускливост, благодарение на което блокира образуването на отоци.

Продукт С 300 Plus е сложна формула, предназначен за отлична антиоксидантна защита и общоукрепващо действие. Притежавайки всички положителни качества на витамин С, приемът на тази формула е най-добрия избор за всеки ден от годината, както самостоятелно, така и в комбинация с имунозащитните продукти, включително и срещу алергии.

Calcium Magnesium PLUS

Оказва се, че калцият и магнезият са минерали, които стимулират противоалергичната защита на организма.

Калцият играе важна роля в обмяната на веществата и способства за поддържане на нормален тонус на кръвоносните съдове и нормалната работа на нервната и мускулната тъкани.

Магнезият спомага за премахване на психическия стрес. Тъй като алергичните оплаквания могат да се провокират или влошават от стресови ситуации се смята, че със свойствата, които магнезият притежава за овладяването им директно участва в противоалергичната защита на организма.

Chelated Zinc

Цинкът е елемент, който участва в почти всички метаболитни процеси. Влиза в състава на повече от 200 ензима, осигуряващи нормалното протичане на жизнените процеси, което го прави изключително важен за организма минерал. Цинкът допринася за правилното функциониране на имунната система и инхибира вредните оксидативни процеси в организма. Подходящ е за поддържане на доброто здраве на косата, кожата и ноктите, които при наличие на алергия често страдат. Недостигът на цинк в човешкия организъм може да доведе до компрометирана имунна защита със склонност към инфектиране на увредените от алергията разранени кожни участъци.

D-drops

Витамин D стимулира усвояването на калция от организма. Синергичното действие на витамините D и С стимулира имунитета и оказва противоалергична защита, което е жизненоважно при склонност към дихателни и към кожни алергии и инфекции.

D-drops допълва в организма необходимото количество витамин D. Подходящ за тези, които прекарват по-голямата част от времето си на закрито, както и за хора, за които е важно да имат здрави кости и зъби. Приемът на D-drops e важен за вегетарианци и вегани.

Всички продукти на Calivita Int. могат да бъдат намерени в онлайн магазина.  

Свързани статии

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

АвторКуркумата е растение от семейството на джинджифила и по произход е от Индия и Югоизточна Азия. Традиционно се използва като подправка и оцветяващ пигмент в различни храни и е също толкова чудесно като естествен консервант. Знаеш ли, че куркумата е това, което...

Витамини и растения, които подобряват партньорските отношения

Витамини и растения, които подобряват партньорските отношения

АвторПодобряването на отношенията в една двойка включва сложна формула от фактори, включително комуникация, взаимно разбиране, емоционална подкрепа и уважение. Въпреки това има някои вещества и храни, които се свързват с общи ползи за здравето и могат косвено да...

Решения при синдром на раздразнените черва

Решения при синдром на раздразнените черва

АвторСиндрома на раздразнените черва е все по-често срещано състояние и в тази статия ще откриеш повече за това какво представлява то, какви са причините и рисковите фактори и не на последно място какво можем да направим. Освен това ще се спрем на различните стратегии...

Предложения в нашия онлайн магазин