+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница
Основните причини за косопад
Момиче, което се реши

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

Косата е сред първите неща, които забелязваме у човека, заедно с лицето. Всички знаем как поддържаната, здрава и прилежно оформена коса на една жена привлича вниманието. Косата несъмнено ни характеризира, тя е важна част от нашия имидж и е съвсем естествено, когато страда или пада, да изпитваме тревога без значение от възрастта или пола. Според  дерматолозите пациентите обикновено искат незабавно решение на този проблем най-често с помощта на шампоан, който върши чудеса след първите измивания. Проблемът обаче се оказва много по-сериозен и често има по-дълбоки причини, стигащи до истински патологии, които причиняват косопад. Независимо дали вече си опитвал различни лечения, или за първи път търсиш помощ, спешно се нуждаеш от метод, който да спаси косата ти. Ще обсъдим подробно най-често срещаните причини за косопад и как можем да се справим в тази ситуация.

В началото трябва да кажем, че не типът на косата е този, който предразполага към косопад. Така че няма значение дали имаме по-тънка, по-гъста, права или вълнообразна коса. Съществуват други фактори, които допринасят за косопада.

Колко често срещан е косопадът?

Около половината от всички жени ще се сблъскат с косопад в определен момент от живота си.

Всеки космен фоликул е мини орган, който се намира в собствена фаза на растеж.

Цикълът на растеж на косата се състои от 4 етапа, но тъй като винаги има кичури, които падат и израстват отново, загубата им остава незабелязана. До момента, в който голяма част от косъма навлезе във фазата на покой, телоген, или когато корените се повредят в процеса на растеж.

Цикълът се състои от:

анагенна или активна фаза на растеж, в която са налични около 80-85% от фоликулите и продължава между 2 и 8 години.

катагенна или преходна фаза, когато растежът спира и луковицата е отрязана от кръвоснабдяването.

телоген или фаза на покой, когато косъмът се поддържа само във фоликула (около 10-15% от общия брой на косъма). Фоликулът е в покой за около 3 месеца, докато започне да се образува нов косъм (бебешка коса).

екзогенната фаза, при която косъмът се разхлабва и пада, а новият косъм навлиза в анагенния период.

Падането на косата е естествен процес и се счита за нормално да се губят между 50 и 100 косъма на ден.

Основни причини за косопада 

Нека разгледаме най-важните причини за косопад:

Генетично наследство

Колкото и да е щедро при някои хора, при други то може да бъде ужасяващо, което е най-честата причина за косопад. В литературата това е известно като андрогенна алопеция.

Тя може да има т.нар. “мъжки модел” във формата на буквата М, с косопад в областта на слепоочията, към гърба, до пълна загуба. Или пък женска форма, дифузна, от средната линия към страните, с по-нататъшен косопад в областта на слепоочията.

Проблемът е по-силно изразен при мъжете и ако при двата пола започва на около 30-годишна възраст, то до 50-годишна възраст са засегнати около 50 % от мъжете и само 25 % от жените. За щастие лечението и възможно и колкото по-рано се започне то, толкова по-голям е ефектът от него.

Хормонални промени

При жените косопадът се увеличава с настъпването на менопаузата. Или може да се появи в случай на синдром на поликистозните яйчници част от основните симптоми на състоянието. Хормоналните промени водят до косопад и след бременност и раждане, както и след спиране на оралните контрацептиви.

Телогенен ефлувиум

Включва преждевременна загуба на коса в телогенната фаза. Това е временно явление, предимно при жените, при което косата става по-тънка и пада значително, по-забележимо в обема си. Може да бъде предизвикано от раждане, стрес, различни заболявания (хипер/хипотиреоидизъм) или лекарства (антибиотици или спиране на оралните контрацептиви). Може да бъде причинено и от загуба на тегло, недостиг на желязо или недохранване, операция.

Съществува и анагенен ефлувиум, характерен при лечение с химиотерапия. Когато стресовият фактор спре, косопадът ще спре и възстановяването на обема може да се наблюдава след 6 месеца до 1 година.

По принцип в основата на тази патология е острият или хроничен стрес. Същият, който засяга всеки аспект от живота ни и който най-трудно приемаме като първопричина, именно защото е най-труден за управление и отстраняване.

Много е важно обаче да се знае, че психологическият стрес е в основата на косопада в преобладаващата част от случаите. Лечението трябва да е много по-дълбоко от шампоан и някои хранителни добавки, като се обърне внимание на причината и се намерят ефективни начини за овладяване на стреса.

Алопеция ареата

Това е друга важна причина за косопад и представлява автоимунна реакция на организма. Антителата атакуват самите космени фоликули, което води до пълен косопад в определени области с поява на овални плешиви петна, разпределени по скалпа.

Възраст

Това е още един фактор, който води до косопад. Тъй като фоликулите спират да растат, косата изтънява, губи цвета си и линията на челото се променя.

Тракционна алопеция

Тя е характерна за жените, които поддържат косата си в стегнати прически, използвайки груби ластици, които с времето дълбоко увреждат косата и я издърпват от корените.

Съществуват и други причини, включително псориазис на скалпа, паразитни инфекции, лекарства, които имат страничен ефект на косопад, алопеция с белези (чрез възпаление, с пълно унищожаване на космения фоликул и невъзможност за по-нататъшен растеж), инфекции, предавани по полов път (като сифилис), недостиг на протеини, биотин, цинк.

Термична агресия 

Това не е всичко! Има още един случай, който бихме искали да разгледаме специално в тази статия, а именно термичната, механичната агресия и неподходящите продукти за грижа за косата.

Обсъдихме стреса, хормоналните и автоимунните проблеми, други видове косопад, но има и фактор, за който сами носим отговорност. А именно как се грижим за косата си. Живеем в епоха, в която външният вид на косата ни е изключително важен. Непрекъснато я боядисваме и обезцветяваме, използваме неподходящи продукти от различни препоръки и реклами и най-вече я увреждаме поне веднъж седмично със сешоар, преса и др.

Прекомерната им употреба разрушава косата изключително бързо, тъй като се използват много високи температури.

Особено когато става въпрос за боядисана и обезцветена коса, която вече е третирана с химикали. Добавянето на екстремна топлина след всяко измиване допълнително я изтънява, краищата цъфват, косата е суха без блясък и плътност, а с времето опашката вече няма да е толкова обемна, колкото преди.

Аз самата преминах през този етап и е време да говоря честно за това колко много съм съсипала косата си с постоянното изсветляване и използването на неправилни продукти.

Винаги я прихващах на кок и в стегнати конски опашки на върха на главата си, дори и през нощта. Никога не съм използвала топлинна защита, масла, процедури. Като прибавим хроничния стрес и тиковете от игра с косата ми, когато учех, от косата, с която природата ме беше дарила като дете, остана половината.

Рутинна грижа 

Тогава реших да променя изцяло режима си:

  • Купих си специално разработени продукти за измиване на коса без силикон и сулфати с най-благоприятните за косата подхранващи съставки.
  • Косата винаги трябва да се подсушава след измиване, а не да се оставя да съхне сама, тъй като мократа коса е склонна към лесно накъсване. Винаги обаче използвам топлинна защита преди сушене със сешоар, както и преса за изправяне/навиване, която се опитвам да използвам възможно най-рядко.
  • Използвам маслени терапии за скалпа (веднъж седмично) и за дължината (ежедневно, понякога два пъти дневно) с розмарин, арган, жожоба, авокадо и др.
  • Разресвам косата си ежедневно, сутрин и вечер, със специална четка за разресване, която не накъсва кичурите, не разресвам прекомерно.
  • Хващам я колкото е възможно по-рядко, винаги с щипка, опитвам се да я оставям разпусната колкото е възможно по-дълго и избягвам ластиците. Ако е необходимо, използвам ластици за коса, покрити с материал (особено сатен) – други полезни методи могат да бъдат смяната на кърпата с такава от микрофибър, смяна на калъфките за възглавници със сатенени, избягване на боядисването и използването на топлинни инструменти или използването им възможно най-рядко, миене на косата при необходимост, в зависимост от случая.

Beauty Formula: Пълноценна грижа за косата

Menopausal Formula

Преди няколко месеца въведох в рутината си и Beauty Formula. Това е специално разработена хранителна добавка на основата на колаген, аминокиселини, витамини, минерали и билки, която укрепва косата. Освен това възвръща блясъка, укрепва структурата и стимулира растежа на нова коса.

Също така допринася за нормалната пигментация на косата и придава сила и обем. Това, което ми харесва още повече, е, че е необходима само една капсула на ден, няма странен вкус (за разлика от други добавки за коса, които вече съм опитвала). Не съдържа биотин и други съставки, които не е препоръчително да се добавят без лекарска препоръка и без доказан недостиг.

Това е добавка, която мога да препоръчам, когато е съчетана с промяна на рутината за грижа за косата и определено ще видите резултати в обема, здравето и броя на новите кичури. 

За финал трябва да добавя, че косопадът е сериозен проблем, който в прекомерни случаи има дълбоки емоционални последици. Често той не може да бъде решен само с шампоани, а е необходим дерматологичен преглед, за да се определи точната причина и да се назначи правилно и пълно лечение с проследяване.

Ако все пак косопадът е само временен и не е прекомерен, препоръчвам използването на хранителна добавка като Beauty Formula на Calivita, заедно с промяна на начина, по който се грижим за косата си – ако можем да имаме рутинна грижа за кожата си всеки ден, защо да не го правим и за косата си?

Тази статия е написана от д-р Роксана Ликсандру, дерматолог и венеролог.

Свързани статии

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

Ползи от куркумата при храносмилателни проблеми

АвторКуркумата е растение от семейството на джинджифила и по произход е от Индия и Югоизточна Азия. Традиционно се използва като подправка и оцветяващ пигмент в различни храни и е също толкова чудесно като естествен консервант. Знаеш ли, че куркумата е това, което...

Витамини и растения, които подобряват партньорските отношения

Витамини и растения, които подобряват партньорските отношения

АвторПодобряването на отношенията в една двойка включва сложна формула от фактори, включително комуникация, взаимно разбиране, емоционална подкрепа и уважение. Въпреки това има някои вещества и храни, които се свързват с общи ползи за здравето и могат косвено да...

Решения при синдром на раздразнените черва

Решения при синдром на раздразнените черва

АвторСиндрома на раздразнените черва е все по-често срещано състояние и в тази статия ще откриеш повече за това какво представлява то, какви са причините и рисковите фактори и не на последно място какво можем да направим. Освен това ще се спрем на различните стратегии...

Предложения в нашия онлайн магазин