+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница
Противовирусно действие на растителните продукти на Calivita
Gummy Kids мултивитамини за деца

Автор

МЦ Качествен Живот

МЦ Качествен Живот

Време за четене

Тялото ни се сблъсква с патогени ежедневно, но болестите в организма не са пряк резултат от действието на патогенните микроорганизми върху нас, а от отслабена имунна система. Когато имунната система е отслабена и защитните механизми не работят, само тогава микроорганизмите могат да се размножават и да причиняват болести.

Когато микроскопичен организъм (вирус, бактерия, гъбички и др.) успее да преодолее бариерата на имунната система и навлезе в човешкото тяло, се получава инфекция. В резултат на това имунната система се мобилизира, за да се бори с „нашествениците“. Тя разполага с множество защитници, които унищожават всяко чуждо тяло, представляващо опасност за организма.

В такива ситуации всичко, което трябва да направим, е да помогнем на организма да осъществи възможно най-добре естествените си самовъзстановителни процеси. С други думи, да създадем идеалните условия за ефективна работа на имунната система. Така че основното оръжие, върху което ще се съсредоточим срещу инфекциозните заболявания, е силната имунна система.

Продуктите на Calivita са създадени, за да подпомагат цялостното здраве чрез осигуряване на основни хранителни вещества. Те могат да осигурят и адекватно снабдяване с витамини, минерали, антиоксиданти и други полезни за организма съединения.

Естествени противовирусни средства: растителни екстракти с противовирусни свойства

От древни времена лечебните растения се използват като естествени средства за лечение на различни заболявания, включително вирусни инфекции.

Благодарение на високата си концентрация на мощни съединения много билки помагат в борбата с вирусите. Те се използват от някои практикуващи лекари за борба с вирусните инфекции.

Противовирусно означава, че те имат различни механизми на действие, предотвратяващи различни етапи от жизнения цикъл на различните вируси. По-долу ще представя водещите представители на най-известните природни антивирусни средства, които могат да се борят рамо до рамо с медицинските лечения, за борба с различни вирусни инфекции.

Organic Noni

Morinda Citrifolia, известно още като Нони, е тропическо растение, произхождащо от южната част на Тихия океан. През годините то се използва в традиционната медицина заради различните си терапевтични свойства.

Противовирусният ефект на Morinda Citrifolia се свързва с няколко активни съединения, открити в растението. Сред тях ксеронинът се счита за основно съединение с антивирусни свойства. Ксеронинът може да стимулира имунната система и да потиска вирусната репликация.

Други съединения, открити в Morinda Citrifolia, като полизахариди, антиоксиданти и фитохимикали, също могат да допринесат за антивирусния ефект. Тези вещества могат да спомогнат за потискане на вирусните инфекции, като блокират навлизането на вируса в клетките или се намесват в цикъла на репликацията им.

Различни екстракти от Morinda citrifolia са изследвани срещу репликацията на ХИВ.

Сокът от плодовете на Morinda Citrifolia проявява изразена цитотоксична активност в лимфоцитни клетки, което доказва, че е ефективен при инхибиране на субгеномната репликация. В същото време той действа и като имуностимулатор. Как? Като активира клетките IL6 и стимулира В и Т лимфоцитите, демонстрирайки свойствата си на клетъчен и хуморален имуностимулатор.

Необикновената сила на плода Нони, подкрепена от благотворния ефект на нара, черешата и гроздето в състава на Organic Noni, подпомага здравословното функциониране на организма. Осигурява енергия и жизненост, но също така укрепва имунната система в борбата с вирусите.

Две супени лъжици дневно (30 ml X2/ден) в продължение на 3 месеца ще ни помогнат да преминем през студения сезон здрави и да преодолеем инфекциозния стрес, причинен от микроскопични организми, включително вируси.

Gravital Juice

Сокът Gravital съдържа мощна противовирусна комбинация от органични съставки: сок от гравиола, алое вера, мангостан и нопал, която подпомага имунната система в борбата с вирусните заболявания.

Гравиолата (Annona muricata) е тропическо растение, произхождащо от Централна и Южна Америка. В някои лабораторни проучвания е изследвана антивирусната активност на екстракта от листа на гравиола срещу някои вируси. Такива са херпесният вирус, грипният вирус и вирусът на хепатит С. Тези изследвания показват, че екстрактът от Гравиола има потенциала да потиска вирусната репликация, като по този начин помага за контролиране и ограничаване на вирусните инфекции.

Също така е доказано, че активните съединения в гравиолата, като ацетогенините, се намесват в жизненоважни вирусни процеси, което води до инхибиране на вирусната репликация.

Алое Вера също така има противовъзпалително и антисептично действие.

Мангостанът съдържа 50 от 200-те известни ксантона и поради това има противовъзпалително действие.

Кактусът Нопал съдържа много фибри, има детоксикиращ и противовъзпалителен ефект.

Препоръчва се за всеки, който иска да получи натурален продукт за борба с вируси, бактерии или гъбични заболявания. Препоръчва се и за тези, които имат проблеми с херпес, или за тези, които се борят с възпалителни процеси (алергии, екзема, астма, ревматизъм, гастрит, раздразнени черва…).

Това е натурален сироп, подходящ и за деца, който можем да използваме както за профилактика, така и за лечение. Ако искате да повишите устойчивостта си към сезонните вирусни инфекции, препоръчвам ви да започнете сега да консумирате по 15 ml X 3/дневно. Увеличете тази доза, ако се появят симптоми на настинка или друго вирусно заболяване.

Традиционно и модерно: Масло от риган и чесън

Маслото от риган (Oregano Oil) е известно със своите антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Важните активни съставки в това масло включват карвакрол и тимол.

Карвакролът, например, се счита за основното активно съединение в маслото от риган и има силни антивирусни свойства. Лабораторните изследвания показват, че той може да потисне активността на вируси като херпес, норовирус, грипен вирус и дори различни видове респираторни вируси.

Тимолът също е важна активна съставка с антимикробно и антивирусно действие. Тя може да помогне за унищожаването и предотвратяването на размножаването на вируси като хепатит А и В.

Маслото от риган може да се препоръча в различни ситуации, в които искате да подкрепите имунната система и да се преборите с вирусите.

Например то може да се използва за лечение на различни респираторни инфекции като грип, настинка, синузит или бронхит. Той може да бъде ефективен и при лечението на вирусни кожни инфекции като херпес или брадавици.

Важно е да се спомене, че маслото от риган трябва да се използва с повишено внимание и в подходящи дози, тъй като е концентрирано и мощно масло.

Обикновено то може да се приема вътрешно под формата на разредени капки, в топла напитка или чрез разредено локално приложение върху кожата.

В лабораторно проучване както маслото от риган, така и изолираният карвакрол намаляват активността на мишия норовирус (MNV) в рамките на 15 минути след излагане на въздействието му. MNV е силно заразен и е основната причина за стомашен грип при хората.

Доказано е също, че маслото от риган и карвакролът проявяват антивирусна активност срещу херпес симплекс вирус тип 1 (HSV-1); ротавирус. Честа причина за диария при бебета и деца; и респираторно-синцитиален вирус (RSV), който причинява респираторни инфекции. Маслото от риган може да се препоръча в различни ситуации, в които искате да подкрепите имунната система и да се преборите с вирусите. Например то може да се използва за лечение на различни респираторни инфекции като грип, настинка, синузит или бронхит. То може да бъде ефективно и при лечението на вирусни кожни инфекции като херпес или брадавици.

За вътрешна консумация се препоръчва да се разрежда във вода, плодов сок или доматен сок по 3х4 кап/дневно за превантивни цели или 3х6 до 8 кап/дневно за терапевтични цели. За локални приложения може да се използва в този вид или да се разреди с базово масло например зехтин). Добре е предварително да се провери чувствителността на кожата.

Чесънът (Garlic Max) е популярно природно средство за лечение на широк спектър от заболявания.

При проучване на 23 възрастни с брадавици, причинени от човешки папиломавирус (HPV), прилагането на екстракт от чесън върху засегнатите области два пъти дневно премахва брадавиците при всички след 1-2 седмици.

Освен това по-ранни лабораторни изследвания отбелязват, че чесънът може да има антивирусна активност срещу грип А и В, ХИВ, HSV-1, вирусна пневмония и риновирус, който причинява обикновена настинка.

Няколко клинични проучвания показват профилактичния ефект на чесъна за предотвратяване на разпространението на вирусни инфекции чрез подобряване на имунния отговор.

Такива изследвания от 2020 г. разкриват значителната антивирусна активност на тази съставка както при хора, така и при животни и растения, заразени с вирусни патологии.

Същото проучване показва, че чесънът е ефективен и за предотвратяване на разпространението на вирусни инфекции при хората.

Чесънът може да се консумира като такъв, но има и хранителни добавки, които съдържат активните му съединения.

Calivita ни предлага мощната формула Garlic Max, която е тонизираща, ревитализираща, но и силно антивирусна, антимикробна, противогъбична и антипаразитна. Екстрактът от чесън не трябва да липсва в домовете ни през студения сезон.

Препоръчва се да се приема по 1 капсула 2 или 3 пъти дневно.

Samburex

Ехинацеята е една от най-широко използваните съставки в билковата медицина поради впечатляващите си свойства за укрепване на здравето. Много части на растението, включително цветовете, листата и корените му, се използват като природни лекарства.

Няколко лабораторни изследвания показват, че някои сортове ехинацея, включително E. pallida, E. angustifolia и E. purpurea, са особено ефективни в борбата с вирусни инфекции като херпес и грип.

Активните вещества в растението ехинацея включват:

  1. Алкиламиди. Тези съединения могат да стимулират имунната система, като увеличават производството на бели кръвни телца и активират макрофагите.
  2. Полизахариди. Тези компоненти на ехинацеята се свързват със стимулиране на имунната система чрез производство на антивирусно вещество, което имитира интерферон, известен с антивирусния си ефект.
  3. Гликопротеини. Тези съединения участват в стимулирането на имунната система, като взаимодействат с белите кръвни клетки и увеличават производството на цитокини.

Противовирусният ефект на ехинацеята може да се отдаде отчасти на тези активни вещества, които работят синергично, за да засилят имунния отговор на организма.

Проучванията показват, че ехинацеята може да помогне за намаляване на симптомите и съкращаване на продължителността на някои вирусни инфекции, като например обикновената настинка.

Черният бъз (Sambucus nigra) е с антибактериален, антивирусен, съдоразширяващ, противотуморен, антипиретичен, отхрачващ ефект.

Хранителните добавки, съдържащи екстракти от това растение, са използвани в народната медицина за лечение на грип, настинка, синузит и херпес.

Научни изследвания потвърждават тези ефекти

Проучване от 2004 г., проведено върху извадка от 60 души на възраст от 18 до 54 години със симптоми на грип, показва, че черният бъз има антивирусни свойства. Пациентите са получавали на случаен принцип сироп от черен бъз и сироп плацебо в продължение на пет дни. Хората, които са консумирали сироп от черен бъз, съобщават, че още на четвъртия ден са получили облекчение на симптомите, свързани с инфекцията с грипен вирус.

Проучване при мишки установява, че концентрираният сок от черен бъз потиска репликацията на грипния вирус и стимулира отговора на имунната система.

Освен това при преглед на 4 изследвания на 180 души е установено, че добавките от черен бъз значително намаляват симптомите на горните дихателни пътища, причинени от вирусни инфекции.

Специалните качества на това растение се дължат на неговите активни вещества: антоцианини, флавоноиди, фенолни киселини, проантоцианидини.

Астрагалът е популярно цъфтящо растение в традиционната китайска медицина. Лабораторни изследвания и изследвания върху животни показват, че астрагалът се бори с херпесните вируси, хепатит С и грипния вирус H9.

Трите съставки – черен бъз, ехинацея и астрагал – са комбинирани в продукта SambuRex, който освен благотворното си въздействие върху имунната система спомага и за укрепване на сърцето и има отличен вкус.

Разредете 5 ml Samburex в чаша вода и пийте веднъж дневно, 30 минути преди хранене. Ако е необходимо, дозата може да се увеличи до 5 ml х 3/ден.

Virago и ImmunAid

Хидроалкохолният екстракт от Uncaria tomentosa (котешки нокът) може да намали появата на инфекции с остър респираторен синдром, свързани с инфекцията SARS-CoV-2, според лабораторно проучване in vitro от 2021 г. Същият екстракт инхибира размножаването на коронавирусите и има антивирусно действие срещу SARS-CoV-2, като намалява вирусните титри само в рамките на 48 часа след приложението. Ето защо това растение понастоящем се проучва за разработване на нови терапевтични методи за лечение на коронавирусни инфекции.

Virago и ImmunAid са две натурални добавки, които са специално разработени за подпомагане на имунната система и осигуряване на ефективен антивирусен ефект. И двата продукта съдържат котешки нокът, заедно с други билки, които са доказали мощни антивирусни свойства.

Клиничните проучвания показват, че тези билкови екстракти могат да помогнат за укрепване на имунната система и да намалят репликацията на вирусите.

За да се възползвате от всички антивирусни и поддържащи имунната система свойства, се препоръчва да приемате по 1 таблетка Virago или 1 капсула ImmunAid 3 пъти дневно, за предпочитане преди хранене.

Укрепване на имунната система

Започнете сега програма за укрепване на имунната си система.

Хранете се и се обличайте подходящо за сезона.

Потърсете причините за стреса и ги отстранете!

Спете достатъчно, като сънят преди полунощ е два пъти по-полезен от съня след полунощ!

Освободете се от негативните емоции! Усмихвайте се повече!

Изберете един от продуктите на Calivita за укрепване на имунната система и го консумирайте в продължение на поне 3 месеца!

АВТОР: д-р Етелка Анабтауи, педиатър, Румъния

Библиография

https://plante-medicinale.omu.ro/15-plante-medicinale-cu-activitate-antivirala-impresionanta-1353/

– Khan, F., Niaz, K., Maqbool, F., Irfan, M., Yasmeen, S., Ahmed, A., Ahmad, N. and Hassan, F. (2019). Identification of Antiviral Activities in Indigenous Medicinal Plants from Pakistan against Respiratory Syncytial Virus and Human Parainfluenza Virus 3. Journal of Biologically Active Products from Nature, 9(5), 394-404.

– Mishra P. B., Sharma A., Mishra S., Tiwari V., Thakur S., Mishra V., Tripathi, R., Srivastava N. and Khot, A. B. (2020). Antiviral Potential of Indian Medicinal Plants Against Human Pathogens: A Review (Антивирусен потенциал на индийски лечебни растения срещу човешки патогени: преглед). Journal of Applied Pharmaceutical Science, 10(2), 144-168.

– Vermani, K., Garg, S. and Ram, M. (2019). Plant Derived Antiviral Agents: A Review (Растителни антивирусни средства: преглед). Phytotherapy Research, 33(11), 2640-2672.

Свързани статии

Хидрартроза или вода в коляното

Хидрартроза или вода в коляното

АвторХидрартроза (излив в коляното) е медицински термин, който се отнася до натрупването на течност във вътрешността на дадена става. Произходът на термина е от гръцки: hydor - вода; arthron - става; osis - болест. Тя може да се появи във всяка става, но засяга...

Пренатални медицински тестове и прегледи

Пренатални медицински тестове и прегледи

АвторБременността е едно наистина прекрасно преживяване. Всеки ден усещаш как животът се оформя в теб, а емоциите ти сякаш танцуват в ритъма на сърцето на бъдещото ти дете. Нежното усещане за движението на една малка ръчичка вътре в теб се превръща в сладка тайна, а...

Дефицит на селен – препоръки за консумация и начини на приложение

Дефицит на селен – препоръки за консумация и начини на приложение

АвторНай-често селенът се свързва със състоянието на щитовидната жлеза, но неговите ползи за здравето са много повече. Селенът е най-важният микроелемент за здравето на щитовидната жлеза, синтеза на половите хормони, атеросклерозата, безплодието, сърдечно-съдовата...

Предложения в нашия онлайн магазин