+359878941010 manager@qlife.bg
Изберете страница

През последните години в развитите страни безплодието е придобило „епидемиологични“ размери. Това е проблем, причиняващ чувството за личен провал.

Кога говорим за стерилитет?

​Стерилитет означава липса на бременност при условие на една година след съвместен живот и редовен полов акт без прилагане на предпазни средства. Обикновено през първата година от брака, секс два или три пъти седмично, без предпазни средства при около 90% от случаите има бременност.

Причините за безплодие са многобройни. Може да се каже, че това е болест на съвременното общество, поради стрес, лоши навици на живот, замърсена околна среда и факта, че днешните двойки често избират да създават поколение в по-късни години. Освен това, липсата на движение води до снижен метаболизъм, а затлъстяването и намалената секреция на половите хормони са важни за създаване на поколение. Безплодието може сериозно да застраши отношенията между партньорите. Причината за семейно безплодие е около 40% при от жените, 40% при мъжете, около 10% е и при двамата партньори и при около 10% причината е неизвестна. С остаряването предпоставките за забременяване намаляват, а след 45-годишна възраст шансовете за възпроизводство са доста ограничени. Освен това, през последните десетилетия човечеството е изправено пред проблем с увеличаване на мъжкия стерилитет, а и все по-често чуваме, че брачното безплодие е вследствие на стрес. Може ли стресът да се смята за една от най-честите причини днес?

Установено е, че начинът на живот и стреса са най-честите първопричинители влияещи върху плодовитостта, особено при мъжете. Алкохолът и заседналият начин на живот, също водят до безплодие. От друга страна, когато една жена е в психологическа криза, тежък стрес или депресия, тялото ù се напряга, което води до лошо функциониране на репродуктивните органи и намаляване на шансовете за оплождане и развитие на плода в утробата.

Хроничният стрес, в съчетание с нездравословен начин на живот при мъжете може да намали нивата на тестостерон. Това се отразява неблагоприятно за формирането на сперматозоидите и пряко влияе на стерилитета при мъжете. Освобождаването на хормоните на стреса (глюкокортикоиди, кортизол, кортикостерон), блокират освобождаването на гонадотропин и косвено намаляват производството на тестостерон в тестисите, което е негативно за образуването на сперматозоиди.

В основата на всяка лоша сперма и наличие на мъжки стерилитет, за 50% от случаите причината е нездравословният начин на живот. Статистиката сочи, че отпреди по-малко от пет години, безплодието при мъжете се е удвоило в резултат на безразборен сексуален живот със смяна на голям брой партньори, секс без предпазни средства, инфекции, които често са неразпознаваеми (хламидии, E. coli, микоплазма, уреаплазмоза) и убеждението, че човек „Никога не е късно да има дете.” Но, реалността е съвсем различна.

Кои са причините за безплодие при двата пола?

1. Неправилно хранене

Неправилното хранене причинява безплодие и при жените и при мъжете – дългосрочния дисбаланс от приема на важни нутриенти и хранителни вещества, витамини и минерали от храната, влияе отрицателно върху репродуктивната система. Липсата на пресни плодове и зеленчуци в ежедневната диета, както и пълнозърнести храни и бобови растения, за по-продължителен период от време при мъжете може да доведе до заболяване, наречено олигоспермия, дължащо се на липсата на важни витамини и минерали. Също така, при някои жени, подложени на неправилно хранене от ранно детство може да се наруши хормоналния баланс и да доведе до нередовен цикъл или дори аменорея.

2. Липса на физическа активност

Липсата на физическа активност също води до стерилност – известно е, че умереното дозиране на физическо натоварване подобрява общото състояние на организма и здравето, като предотвратява затлъстяването и ни освобождава от негативните ефекти, причинени от стрес. При мъжете, активният спорт всеки ден увеличава нивата на тестостерон с около 30%.

Как определени добавки могат да помогнат както за превенция, така и при лечение на безплодието? 

Съвременната медицина в лечението на безплодие има напредък и при двата пола. Медицината, обаче, не е всемогъща. Здравословният начин на живот и приемът на качествени добавки са важен фактор за предотвратяване и успешно лечение на безплодие.

И, когато се определят причините за безплодие, проучвания са показали, че определени витамини и минерали, са повишили възможностите за подобряване на плодовитостта и при двата пола.

Нашият опит

Хората често се консултират за използването на хранителни добавки при различни здравословни проблеми, включително и за проблеми със стерилността в семейството. Бъдете сигурни, че за да се отпуснете и да преодолеете реакциите на стреса, на организма ви са необходими активните съставки, съдържащи се основно в продуктите Rhodiolin и Organic noni. Тези изключителни адаптогени се оказаха напълно ефективни за жени под стрес, състояние при което в маточните тръби и матката може да се появи спазъм, пречещ на пътя на имплантиране на оплодената яйцеклетка.

Добре известни са принципите за лечение на безплодие при двамата партньори: гинеколог за жените, уролог за мъжете, и лекари от различни други специалности за двата пола. Наред с това, ние препоръчваме приемът на Oxy Max и Low Duterium Oxy Crystal, продукти съдържащи стабилизиран кислород в течна форма, и задължителна почивка.

Като допълнителен сравнителен метод за оценка на състоянието на здравето е изследването Микроскопски анализ на жива капка кръв (Darkfild Метод (DFM). Този метод се използва за оценка на вътрешния баланс и хранителния статус чрез анализ на собствена „жива“ капка кръв. На базата на резултатите от стандартните диагностични процедури и на анализа на живата капка кръв се предлагат подходящи хранителни добавки, храна, в съответствие с кръвната група, съответстващ прием на вода, физическа активност и здравословен начин на живот.

Darkfild Метод (DFM) визуално показва измененията на вътрешния баланс на тялото, което говори за възможната липса на витамини, минерали, повишен холестерол, наличие на микроорганизми в кръвта, наличие на мазнини в кръвта, на тежки метали, за признаци на възпалителна реакция на организма (фокусна точка), на повишен стрес …

Автор на статията: Д-р Ярослава Хован-Сомборак, специалист по превантивна медицина, ръководител на Център за епидемиология и медицинска статистика в Сърбия